L'exdelegat del Govern a Catalunya Josep Enric Millo s'ha referit aquest dimarts durant la seva declaració en el judici del Procés al Suprem a la "trampa del Fairy" com un dels tipus d'agressió que van patir els agents que van participar en el dispositiu desplegat a la jornada del referèndum de l'1 d'octubre a Catalunya. Consisteix en abocar detergent, perquè l'agent rellisqui i caigui a terra "i després donar cops de peu al cap", ha explicat.

A preguntes del fiscal Javier Zaragoza, Millo ha recordat com a partir del 2 d'octubre va estar visitant als funcionaris allotjats en els vaixells que van atracar al Port de Barcelona perquè "tenia interès a conèixer la impressió del que havien viscut", i ha qualificat els seus testimonis de "esgarrifosos"

"Van haver de fer front a una situació molt difícil, havien estat complint amb el seu deure i vaig poder comprovar lesions, dits trencats, alguna fractura de cama", ha enumerat, per afegir el cas d'una armilla antibales "esquinçat d'extrem a extrem, el que no es fa amb una ungla ", i que en aquell moment també algun li va confessar que havia caigut en la " trampa del Fairy ".

En aquest moment de l'interrogatori ha hagut d'intervenir el president del tribunal, Manuel Marchena, que ha demanat als assistents que evitessin "murmuris i somriures irònics".

Sobre el nombre d'agents ferits en total, Millo ha assenyalat posteriorment a preguntes dels advocats de les defenses que van ser 93, mentre que no ha conegut mai de forma oficial el nombre de ciutadans lesionats, que el dia del referèndum van passar de 40 a primera hora del matí a gairebé un miler en acabar el dia segons les declaracions del membres del exGovern.

Clima de "conflictivitat"

Millo ha descrit una situació de "clima de conflictivitat" a partir de mitjans de setembre, amb episodis "d'assetjament, fustigació i violència". Per exemple, ha dit que es va "intimidar i impedir l'acció de la policia judicial" no només el 20-S, sinó altres vegades en què les policies estatals actuaven per intentar comissar material del referèndum. H

a descrit "assetjament a agents" davant dels hotels on s'allotjaven o de casernes de la Guàrdia Civil, "llançament d'objectes incendiaris" o accions a la delegació del govern espanyol o a les subdelegacions a Tarragona, Lleida i Girona. També ha recordat una pintada "amenaçadora" contra ell que afirmava 'Millo mort'.

L'exdelegat ha deixat clar que hi havia grups de persones que se manifestaven pacíficament, però que altres ho feien amb "clara violència". "Hi havia concentracions pacífiques i altres de violentes, amb agressivitat, assetjaments, atacs a persones", ha dit.