Dos agents de la Guàrdia Civil es van personar ahir al Parlament per demanar informació sobre l'acte sobre el referèndum d'independència de l'1-O, que es va celebrar al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) al juliol del 2017, per ordre de la jutgessa que investiga els preparatius del referèndum.

Els agents, vestits de paisà, van reclamar les factures de pagament d'aquell acte, que va costar més de 17.000 euros i que Junts pel Sí (JxSí) -grup que integraven CDC, ERC i independents- va dir en el seu moment que les havia abonat el seu grup parlamentari. L'operació s'emmarca en la investigació oberta pel jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona per determinar si el Govern català va malversar fons públics en l'organització del citat referèndum. Fonts del Parlament van explicar que una parella d'agents en funcions de policia judicial ha presentat un escrit, al registre de la cambra catalana, sol·licitant informació sobre despeses dels grups parlamentaris de l'anterior legislatura. Els agents van deixar les armes a l'entrada del Parlament i no van dur a terme cap escorcoll, més enllà de sol·licitar aquesta informació per escrit.

El 4 de juliol del 2017, el llavors president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va presentar en el TNC detalls de la llei per donar cobertura al referèndum que el Govern planejava celebrar l'1 d'octubre d'aquell any, un acte al qual van acudir els altres membres de l'executiu i que es va organitzar amb el lema «Garanties per a la democràcia: Per un referèndum legal, efectiu i vinculant».