Les bases de la Crida van avalar ahir que el seu president, Jordi Sànchez, encapçali la llista de JxCat a les eleccions generals. Un 81% dels socis de l'associació que van votar troba «oportú» que l'expresident de l'ANC sigui el número u de la candidatura per Barcelona, segons la consulta vinculant que va engegar la Crida divendres i que es va tancar ahir a la tarda. Des de la Crida, però, admeten que ara cal esperar que el PDeCAT també ratifiqui Sànchez. La llista de JxCat serà, a la pràctica, una entesa entre els espais del grup parlamentari i el Partit Demòcrata. La Crida no concorre al 28-A, tot i que el seu president en sigui el cap de llista. El PDeCAT celebrarà avui un Consell Nacional extraordinari per ratificar la candidatura, enmig d'una forta tensió.

La consulta, a petició del mateix Sànchez, preguntava: «Consideres oportú que Jordi Sànchez encapçali la candidatura de Junts per Catalunya per la circumscripció de Barcelona al Congrés?». La participació ha estat de 9.751 vots, una xifra que la Crida va qualificar «d'èxit i molt elevada», tenint en compte que la gent va tenir 24 hores per participar. El «sí» va guanyar clarament amb 7.932 vots que representen un 81% del total. El «no» va obtenir 1.725 vots que representen el 18% del total. El vot en blanc va obtenir 94 sufragis, un 1% del total.

Sànchez, en presó preventiva i jutjat actualment al Tribunal Suprem pels fets del 20-S i l'1-O del 2017, és un dels fundadors i el president de la Crida, a més de ser també el president del grup parlamentari de JxCat. La Crida, que van impulsar el mateix Sànchez, Carles Puigdemont i Quim Torra, va decidir dimarts no concórrer a les eleccions del 28 d'abril davant la impossibilitat de formar una candidatura unitària del sobiranisme, tot i que les seves bases van avalar que sí que s'hi presentés com a tal.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va avalar Jordi Sànchez com a cap de llista de JxCAT i va confirmar que l'ha votat en la consulta interna. Torra, que va visitar les comarques del Pirineu, va assenyalar que la candidatura de Sànchez posa en el «centre» el dret a l'autodeterminació i va remarcar que es tracta d'un dret i no d'un «permís». El president de la Generalitat va explicar que la proposta que Sànchez encapçali la llista de Junts per Catalunya «reforça» totes les candidatures independentistes i el missatge de «diàleg basat en l'exercici del dret a l'autodeterminació».

A l'espera del Consell Nacional del PDeCAT d'avui, també es podria celebrar un acte de JxCat si es ratifica que Sànchez serà el cap de llista de la candidatura per Barcelona. Si es confirma, es tractaria de la primera reacció pública de l'espai de JxCat, PDeCAT i la Crida després que ERC anunciés que el seu president, Oriol Junqueras, també lideraria la llista per Barcelona al Congrés.

Tot està a l'aire, però. I és que la possibilitat que la consellera Laura Borràs sigui la número dos de Sànchez -per Barcelona- ha tensat encara més el PDeCAT. El partit que presideix David Bonvehí considera que està perdent poder i marge de decisió, i veu la confecció de les llistes del 28-A com el procés del 21-D, on el PDeCAT va quedar «apartat».