Unes 200.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, van omplir el centre de Barcelona ahir a la tarda en la manifestació unitària convocada amb motiu del 8-M per reclamar una igualtat real entre homes i dones i denunciar les violències masclistes. La marxa, amb el lema «Parem per canviar-ho tot. Ni un pas enrere», va arrencar sobre les 18.15 hores a la plaça Espanya i va recórrer la Gran Via i el passeig de Gràcia fins a arribar a la plaça de Catalunya, on es va dur a terme la lectura d'un manifest i actuacions musicals, teatrals i dansa.

«Juntes som més fortes», «La revolució serà feminista o no serà» o «Dones lliures en terres lliures» són algunes de les pancartes que van poder veure's en la manifestació, en la qual van participar desenes d'associacions feministes i col·lectius de treballadores, així com sindicats, moviments socials, plataformes i partits, entre altres entitats.

A la manifestació també van assistir representants de les diferents administracions, com l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la ministra de Política Territorial i Funció Pública i candidata del PSC a les eleccions generals, Meritxell Batet, o la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi.

Batet va advertir que cal fer «efectiva de veritat» la igualtat entre homes i dones que recull la Constitució. Durant la manifestació, i en un contacte amb la premsa, la candidata del PSC va alertar també del «perill» que hi ha de fer «passes enrere» en matèria de drets i llibertats. «Ens reafirmem en la necessitat de continuar ampliant els drets i conquestes i arribar a la igualtat efectiva entre homes i dones», va concloure.

«Avui no hauria de ser una vaga feminista sinó un dia de festa pels drets i llibertats, però no som aquí encara, ni molt menys», va afirmar la consellera de Presidència, Elsa Artadi. Al seu torn, la diputada de JxCat Aurora Madaula va advertir de l'«ascens perillós» de l'extrema dreta; i la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, va assegurar que el feminisme «no és una campanya de màrqueting», i va tenir un record per les dones preses i «exiliades».

D'altra banda, CatECP i la CUP van coincidir a demanar al Govern mesures «efectives» per la igualtat de gènere. La presidenta del grup dels comuns, Jéssica Albiach, va dir que el feminisme no és només anar a manifestacions i posar-se el llaç morat. «Calen polítiques públiques de veritat amb pressupostos amb perspectiva de gènere», va dir. La diputada de la CUP-CC Maria Sirvent va reclamar a l'executiu que apliqui les mesures que s'han aprovat aquesta setmana al Parlament per anar «més enllà del simbolisme» i prenguin «efectivitat real».

D'altra banda, l'UGT i CCOO de Catalunya van titllar d'èxit la vaga i les mobilitzacions, però van urgir les formacions polítiques a continuar amb els canvis legals per aconseguir una igualtat real entre dones i homes. El secretari general d'UGT, Camil Ros, va lamentar que les xifres de l'any passat van estar molt bé però «la legislació no ha canviat». El seu homòleg de CCOO, Javier Pacheco, va destacar que un «clam» al carrer demana que no prosperin opcions polítiques «que volen fer retrocedir la igualtat».