div id="divPare">18.50 h

Homs afirma que cap dels testimonis d'Unipost acredita la malversació: "Ni apareixen factures ni encàrrecs formalitzats"

El coordinador de les defenses de JxCat, Francesc Homs, ha afirmat que cap dels testimonis dels extreballadors d'Unipost que han comparegut aquest dilluns a la tarda al judici de l'1-O al Tribunal Suprem serveix per acreditar la malversació. "Ni apareixen factures ni tan sols encàrrecs formalitzats", ha dit Homs en una atenció als mitjans a les portes de l'alt tribunal. Segons el membre de la defensa de l'exconseller Josep Rull, el relat de l'acusació "es veu molt dèbil". "Els arguments de la fiscalia es van desfent com un terròs de sucre en un cafè amb llet", ha opinat Homs. Sobre la rebel·lió, el lletrat ha afirmat que les compareixences dels comissaris dels Mossos d'Esquadra han posat de manifest que no hi va haver la violència "amb l'entitat necessària i suficient" que requereix el delicte i, per tant, no avalen el relat de la fiscalia.

div id="divPare">17.40 h

Un responsable d'Unipost reconeix que va recollir 45.000 cartes al carrer, en dissabte i des d'una furgoneta blanca

L'exresponsable de l'operativa de Catalunya i Balears d'Unipost, Francisco Juan Fuentes, ha reconegut que va rebre els tres palets amb unes 45.000 cartes en dissabte, enmig del carrer i per part de dos transportistes que anaven en una furgoneta blanca. Ho va fer per fer "un favor" a la Generalitat, ja que era un client amb qui tenien un acord marc important i Unipost es trobava en concurs de creditors. Però que en cap moment van saber el contingut dels sobres, més enllà de veure que anaven dirigits a persones concretes i amb el logotip de la Generalitat. Ell i un altre responsable de l'empresa, Albert Jaime Planas, han declarat que l'enviament de 43.000 cartes adreçades als membres de les meses de l'1-O no es podia fer perquè no tenia albarà ni ordre de treball i no sabien com s'havia d'enviar. Han relatat que no sabien si eren cartes ordinàries o certificades i tampoc a quin departament facturar el treball. Per tant, també han assegurat que el servei no es podia facturar.

Judici del Procés en directe: Albert Planas

Judici del Procés en directe: Albert Planas

div id="divPare">16.00 h

Es reprèn el judici amb la declaració de treballadors i responsables d'Unipost

Treballadors i responsables d'Unipost, la companyia que va el material electoral del referèndum de l'1-O, declaren aquesta tarda en el judici del procés

11.27 h

Un comissari revela que els Mossos van demanar en dues ocasions al Govern que desconvoqués l'1-O

L'exresponsable de la comissaria tècnica de planificació i seguretat, el comissari Emili Quevedo, ha revelat que els Mossos van demanar en dues ocasions al Govern que desconvoqués l'1-O, preocupats pel clima "de tensió" i per la seguretat. La primera, va ser en una reunió el 26 de setembre entre l'excap del cos, el major Josep Lluís Trapero, els comissaris Ferran López i Joan Carles Molinero i l'expresident Carles Puigdemont i l'exconseller d'Interior Joaquim Forn. Com que la reunió no havia tingut "èxit", segons ha dit, Trapero va demanar una nova reunió al Govern amb presència de més comandaments per "mostrar la unitat d'acció" del cos. Es va produir el 28 de setembre. "Són reunions sense precedents", ha reconegut. Llavors, van tornar a advertir el Govern que era "incompatible" que els Mossos actuessin com a policia judicial per evitar el referèndum i mantenir la convocatòria de l'1-O.

El judici del procés, en directe: Declaracions de Emili Quevedo

El judici del procés, en directe: Declaracions de Emili Quevedo

11.02 h

El tribunal ajorna la declaració de l'instructor dels atestats de la Guàrdia Civil al 26 de març

El tribunal del judici de l'1-O ha ajornat la declaració del cap de la policia judicial a Catalunya, Daniel Baena, que és l'instructor dels atestats de la Guàrdia Civil que, en bona part, han estat la base de les querelles contra els líders independentistes. La seva declaració i la del secretari dels atestats estaven previstes per aquest dimarts, però les defenses van presentar un escrit la setmana passada demanant més temps per preparar la declaració. Així, el seu testimoni s'ha ajornat fins el 26 de març. El tribunal ja ha avançat el calendari de les properes setmanes, entre els quals hi ha més de 30 agents de la guàrdia civil i 5 dels mossos. Entre ells hi ha els agents de la guàrdia civil que el 20-S estaven a càrrec dels efectius de la investigació i del dispositiu de seguretat.

10.59 h

Observadors d'ITW retreuen al tribunal que estigui «permetent la banalització de la violència policial» de l'1-O

Diversos observadors coordinats per la plataforma International Trial Watch (ITW) han alertat que la manera de conduir el judici de l'1-O al Tribunal Suprem per part del president de la sala penal Manuel Marchena "impedeix verificar la credibilitat d'alguns testimonis i limita l'interrogatori" de les defenses. Segons els observadors presents durant la quarta setmana de vista oral, això està "permetent la banalització de la violència policial desplegada l'1 d'octubre de 2017". "No es pot verificar la credibilitat de testimonis amb rigor si no es poden confrontar les seves declaracions amb altres preguntes, amb l'exhibició de documents o de material videogràfic, materialitzant el principi de contradicció propi de la jurisdicció penal", han apuntat en un comunicat difós aquest dilluns.

10.28 h

Castellví matisa sobre les previsions de violència

El comissari dels Mossos Manuel Castellví ha assegurat aquest dilluns al Tribunal Suprem que cap dels tres cossos policials va preveure "actes de violència" l'1-O en una reunió d'informació que van mantenir el 28 de setembre, tres dies abans del referèndum. En canvi, la setmana passava va explicar que en una reunió que es va celebrar el mateix dia que la que els Mossos van fer amb Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Joaquim Forn al Palau de la Generalitat, on va declarar que els va avisar que aquell dia es preveien diversos escenaris, entre els quals "moments de tensió que podien acabar amb una escalada de violència". Castellví ha explicat que les previsions que grupuscles violents actuessin el dia del referèndum van fallar. El comissari també ha destacat el caràcter "no violent" d'ANC i Òmnium, a qui consideren "interlocutors" quan convoquen manifestacions.

El judici del procés, en directe: Declaracions de Manuel Castellví

El judici del procés, en directe: Declaracions de Manuel Castellví