Un directiu de l'extinta Unipost va acudir un dissabte de setembre a un polígon de Barcelona a una trobada amb uns «transportistes» que li van lliurar tres palets amb més de 40.000 certificats de membres de taules de votació per a l'1-O amb el logotip de la Generalitat i sense albarà.

Ho va explicar el que va ser cap de Producció i de zona de Catalunya-Balears d'Unipost, Francisco Juan Fuentes, en la seva declaració com a testimoni en el judici del procés.

No era «habitual», segons va recalcar, que ell mateix agafés una furgoneta un dissabte per a una entrega, però «venia de part de la Generalitat» i l'empresa, en aquell moment ja en concurs de creditors, no estava en «disposició de dir a un client amb aquell volum de facturació, que li demana per favor», que no l'atenen.

Per això i davant la falta de temps de buscar un subordinat o demanar autorització perquè entrés el vehicle amb el material postal a l'empresa, ell mateix va acudir el 16 de setembre al punt de trobada, un polígon, prop d'un bar.

Ho va fer davant la insistència del seu interlocutor, al qual s'ha referit com a Toni -que la Fiscalia creu que és Antoni Molons, exsecretari de Difusió de la Generalitat i ara secretari de Comunicació del Govern, imputat en un jutjat de Barcelona per malversació i presumpte desviament de fons per a l'1-O-, que li va trucar «insistint que ja tenia els enviaments» i li va demanar si es podien començar a repartir el 18 de setembre. No va ser l'única vegada que es va posar en contacte amb ell, segons el testimoni. El va trucar dues o tres vegades, es va identificar com algú de la Generalitat i li va transmetre "les instruccions de què el client volia repartir com més aviat millor i acabar com més aviat millor".

"Aquell tal Toni em va avisar, em va trucar i em va dir que anaven a lliurar aquella remesa. Ell em va dir que em trucava de part de la Generalitat", ha explicat Fuentes.

El 18 a la tarda, el va tornar a trucar: "Em diu que la remesa no es repartiria i que vindrien a recollir-la. Dimarts 19 al matí, intervé la Guàrdia Civil.