La Federació d'Entitats d'Atenció a la Infància i l'Adolescència de Catalunya (Fedaia) va criticar ahir els atacs xenòfobs al col·lectiu d'adolescents i joves migrats que es van produir recentment a Canet de Mar i Castelldefels. Dissabte en aquesta última localitat uns 25 encaputxats van assaltar un centre de menors migrants, i l'endemà uns 60 manifestants van llançar pedres contra l'establiment. «Estem davant d'un atac als drets humans molt sever que no podem tolerar», va anunciar la Fedaia. En un comunicat, va condemnar els successos racistes que han patit els menors no acompanyats (MENA), va mostrar la seva «indignació per la vulnerabilitat en la qual s'ha trobat la comunitat d'aquests centres» i va demanar a les administracions responsables que treballin de manera coordinada per prevenir atacs com aquests. També el síndic va fer una crida a les institucions catalanes perquè «reaccionin» davant d'aquests «atacs de caràcter xenòfob» i perquè adoptin mesures amb relació als fets i per a la prevenció i pedagogia social. En concret, demana al Parlament que faci un pronunciament en defensa dels drets dels infants davant d'actituds intolerants i xenòfobes.

«Baralla entre grups de joves»

Per la seva banda, l'alcaldessa de Castelldefels, Maria Miranda, va evitar qualificar de «racista» l'atac al centre de menors tutelats de Cal Ganxo d'aquest cap de setmana fins que no es coneguin les conclusions de la investigació del Mossos d'Esquadra. A l'espera l'informe policial, Miranda va reclamar «prudència» i va parlar de «baralla entre grups de joves» per explicar els fet violents de dissabte i diumenge. Per contra, el secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat, Oriol Amorós, sí que va deplorar el «racisme» de les agressions aquest cap de setmana en un centre temporal de menors no acompanyats a Castelldefels, que no respon a l'actitud de la societat catalana en general.

La Taula del Tercer Sector va rebutjar els atacs «xenòfobs», i va exigir que els partits polítics no utilitzin la immigració amb fins electoralistes. El col·lectiu va assenyalar en el seu comunicat que els agents i institucions han d'intensificar el treball de sensibilització i conscienciació sobre les persones migrades i refugiades «amb l'objectiu d'aconseguir un canvi de mirada imprescindible sobre el fenomen migratori». Segons va informar Miranda, els menors seran traslladats a un altre equipament condicionat a les seves necessitats.