Els sectors més moderats del PDeCAT esperaran que passin les eleccions generals del 28 d'abril i a les municipals i europees del 26 de maig per decidir si planten cara a Carles Puigdemont, després que aquest cap de setmana l'expresident de la Generalitat aconseguís sotmetre'ls amb unes llistes per al 28-A i el 26-M amb predomini de perfils de la Crida Nacional per la República. Segons va publicar La Vanguardia, els sectors moderats reclamen un debat a fons després dels comicis per encarar el futur de la formació.

Per la seva banda Puigdemont va negar que hi hagi intenció de liquidar la formació demòcrata. El PDeCAT, va destacar, va prendre les seves decisions en dues reunions del seu consell nacional «en una setmana», per la qual cosa ha estat un exemple de «reforçament democràtic».

Paral·lelament, ERC va decidir situar l'exconseller Raül Romeva com a candidat al Senat en les eleccions generals del pròxim 28 d'abril, segons han confirmat fonts republicanes. Romeva es troba ara en presó preventiva a la presó de Soto del Real mentre es desenvolupa el judici de l'1-O al Tribunal Suprem. ERC aposta així per situar els seus presos al capdavant de les candidatures per a les generals, després que la setmana passada anunciés que el president del partit, Oriol Junqueras, també en presó preventiva, encapçalarà la llista dels republicans al Congrés per Barcelona.

El futur dels candidats proposats per ERC i JxCat que segueixen en presó preventiva pel «procés» depèn d'allò que decideixin sobre ells la Junta Electoral, que ha de determinar si són elegibles, i el Tribunal Suprem, al qual competeix donar-los permís per prendre possessió i decidir sobre la seva possible suspensió de funcions.

La decisió de les formacions independentistes situa el Congrés dels Diputats en l'avantsala d'un nou terreny per explorar, ja que, malgrat que poden ser electes donada la seva situació actual, podrien no accedir a les seves actes o no exercir com a parlamentaris. La Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG), article 6, enumera les causes per la qual un ciutadà és «ineligible». Cap d'elles encaixa amb l'estat actual de Junqueras, Romeva, Sànchez, Rull i Turull, perquè no tenen sentència.

Paral·lelament, la diputada i exportaveu dels comuns Elisenda Alamany va inscriure ahir el seu nou partit al ministeri d'Interior. Al seu torn, l'aposta del diputat Joan Josep Nuet d'aliar-se amb ERC a les eleccions generals del 28-A està portant la seva formació, EUIA, a la vora del cisma.

Per altra banda, el corrent de la CUP Poble Lliure va decidir que presentarà una candidatura a les eleccions generals. La CUP, que no es presentarà, va respondre que la decisió «afecta» el marc de relacions de les dues entitats.