El titular del jutjat d'instrucció número 3 de Reus ha enviat a judici per la trama de corrupció Innova dues empreses i vuit investigats, entre ells Lluís Miquel Pérez (PSC), exalcalde d'aquest municipi, i Carles Manté, ex-director general del CatSalut. Entre altres irregularitats investiga la contractació de l'excàrrec del Catsalut Jorge Batesteza i el seguiment de les obres de l'hospital de Reus.

Els acusats s'enfronten als delictes de prevaricació, malversació, falsedat documental, tràfic d'influències, defraudació a l'Administració, blanqueig de capitals i organització criminal.

El magistrat ha dictat l'acte d'obertura de judici oral de la peça principal i la peça 2 del conegut com a cas Innova, que investiga contractes i pagaments il·legals fets des de l'Ajuntament de Reus, a través de l'extint grup empresarial municipal Innova, a alts càrrecs sanitaris.

A més de Lluís Miquel Pérez i Carles Manté, el magistrat seurà en el banc dels acusats a Josep Prat, ex-director general d'Innova -grup ara anomenat Reus Serveis Municipals-; la secretària i assessora jurídica del grup, Natàlia Torrell; l'exresponsable d'infraestructures d'aquest organisme, José Vicente Gómez Rebollo; l'exdirectora financera, Ester Ventura; l'empresari Sergi Luqui i l'arquitecte Jorge Batesteza.

El jutge també portarà a judici com a responsables civils subsidiaris a les mercantils CCM Estratègies, fundada per Manté i la seva dona, i BBATS Consulting Projects, companyia administrada per Batesteza i la seva dona. Ha acordat el sobreseïment provisional de les actuacions respecte a Sílvia Barbera, la dona de Batesteza, com demanava la Fiscalia.

En un acte en el qual tancava la instrucció de la peça separat dos, el jutge va considerar que la cúpula d'Innova va participar en la contractació il·legal de Batesteza produint-se una «omissió total i absoluta del procediment legalment establert» i li van pagar per uns treballs que no va realitzar.

Participació de l'exalcalde

Sobre l'exalcalde Lluís Miquel Pérez, també conseller delegat d'Innova, el jutge va dir que la seva participació va ser «decisiva i determinant» perquè presumptament tenia coneixement de la contractació i que fins i tot podia ser iniciativa seva. Afirmava que els càrrecs d'Innova van «maquinar, van influenciar i van recomanar», en connivència amb el propi Batesteza i amb Sergi Luqui que feia les obres, que l'empresa pública contractés Batesteza com a Project Manager a un preu més elevat de l'original perquè pogués cobrar simultàniament de la UTE i d'Innova per fer el mateix.

Li van pagar per fer treballs que no va realitzar, fins 387.000 euros, i a més prestava simultàniament per serveis d'assessoria com arquitecte en el seguiment de l'obra de l'hospital d'Innova i de la UTE.

En la peça principal de la causa, s'investigava la contractació de Carles Manté, que va ser director del CatSalut entre gener de 2004 i desembre de 2006, per a treballs de consultoria estratègica entre 2007 i 2011 que presumptament mai va realitzar. Després de deixar el seu lloc al CatSalut va constituir l'empresa CCM Estratègies i Salut, i entre 2007 i 2011 va girar factures per vendes de serveis a diferents entitats (entre elles a Innova per valor de 839.000 euros).