Un guàrdia civil que va participar en els escorcolls del 20 de setembre del 2017 als despatxos de la Generalitat en compliment del mandat del Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona ha afirmat que l'exsecretari d'Hisenda Lluís Salvadó va dir a la seva secretària minuts abans d'obrir la porta als agents de la policia judicial: "Entra al despatx, agafa la pila de papers i llença'ls al pati".

Així ho ha explicat el guàrdia civil, que diu que Salvadó va donar aquestes instruccions a la seva secretària el matí en què els guàrdies civils tenien l'ordre de detenir-lo i escorcollar el seu domicili i el seu despatx.

Ho ha manifestat davant del tribunal que jutja el procés independentista a Catalunya, on ha declarat sense que les càmeres de la televisió institucional hagin captat la seva imatge, tal com ell mateix havia sol·licitat. Aquesta circumstància ha provocat les protestes dels advocats d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, Andreu Van den Eynde, i de Jordi Cuixart, Marina Roig, en considerar que pot ser vulnerat el dret de defensa.

Va trigar diversos minuts a obrir

A preguntes del fiscal Javier Zaragoza, el guàrdia civil ha explicat que la primera entrada i escorcoll es va dur a terme al domicili de Salvadó. Van picar a la porta i va trigar "tres o quatre minuts a obrir", temps en el qual els agents el van sentir parlar per telèfon. Quan va obrir la porta, l'exsecretari d'Hisenda els va comentar, "en un intent d'excusar-se", que estava parlant amb la seva secretària.

Després de la intervenció del telèfon mòbil de Salvadó, ha indicat el testimoni, els investigadors van comprovar que en aquesta trucada l'exsecretari d'Hisenda va demanar a la seva secretària que entrés al seu despatx, agafés una "pila de papers" i els llancés "al pati" de la conselleria.

En aquest moment ha interromput l'interrogatori Van den Eynde per protestar pel fet que el guàrdia civil parlés del contingut d'una conversa que ell no va escoltar en el moment de l'escorcoll, però el president del tribunal, el magistrat Manuel Marchena, ha rebutjat l'argument en assegurar que el testimoni no estava fent cap valoració i estava relatant "el que va viure" en el marc de la investigació.

El fiscal ha preguntat llavors al guàrdia civil per l'escorcoll al despatx de Salvadó. Segons ha explicat, als agents els "va cridar l'atenció" una "carpeta blava" amb els títols "escenari de guerra i escenari de guerrilla", amb "dos folis manuscrits amb mesures jurídiques financeres que podria prendre l'Estat espanyol pels plans independentistes i la resposta que ells podrien donar".

En relació amb aquests documents, l'agent ha precisat que van ser guardats sota pany i clau --de la qual només disposa una còpia el cap de grup-- en un magatzem en el qual només es pot entrar mitjançant un dispositiu que analitza l'empremta dactilar.

Salutació entre Salvadó i Junqueras

El testimoni també ha recordat a preguntes del fiscal Javier Zaragoza que poc abans d'acabar l'escorcoll al despatx de Salvadó van sentir "crits" que venien del carrer i immediatament es va presentar l'exvicepresidnet Oriol Junqueras, a qui van dir que l'exsecretari d'Hisenda es trobava detingut i no podria parlar amb ell.

Malgrat això, l'agent ha manifestat que Junqueras no els va fer cas, va saludar i va abraçar el seu secretari i va tenir amb ell una breu conversa en català, uns extrems dels quals va prendre nota la lletrada de l'administració de justícia. Posteriorment, a preguntes de Van den Eynde, l'agent ha matisat que no podria precisar si els dos exmandataris es van fer o no una abraçada en aquell moment.

Aquest agent no ha assenyalat no obstant això que tinguessin dificultats per fer l'escorcoll, si bé ha recordat que la gent que hi havia concentrada al carrer cridava consignes en català com "votarem", "independència", "feixistes" i "fora les forces d'ocupació".

El guàrdia civil va fer també una altra diligència relacionada amb aquella jornada, que va ser l'anàlisi dels enregistraments emesos per tres televisions de la multitudinària concentració davant de la Conselleria. En aquest punt, el president del tribunal, Manuel Marchena, ha declarat improcedents les preguntes del fiscal destinades a obtenir una valoració del testimoni.

A preguntes de l'advocat de l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez, Jordi Pina, l'agent ha reconegut en un altre moment de la declaració que va seleccionar el material com a prova del total de gairebé vuitanta hores que li van entregar les televisions, i que entre les "captures de pantalla" que va triar no hi havia els grups musicals que van tocar en un escenari davant de la Conselleria.

"No diria que hi havia un ambient festiu, el que vaig veure va ser una multitud de gent cridant contra tothom que entrava i sortia de la Conselleria que no anessin identificats --ha dit el testimoni--. Les imatges d'interès no són un concert, sinó el setge a la Conselleria".

Aquest guàrdia civil també va intervenir en una diligència derivada de la investigació dels vehicles de la Guàrdia Civil que van resultar "devastats per la multitud" segons ha descrit, davant de la Conselleria d'Economia, i ha aportat una novetat, la troballa en el seu interior d'una bossa i d'una ronyonera els amos de la qual van ser localitzats i se'ls hi va retornar.

Sobre la bossa pesava una denúncia per robatori, si bé el propietari de la ronyonera va ser identificat en els escorcolls "com una de les persones que més va hostigar" els agents, segons ha dit. També ha revelat que a l'interior dels vehicles van trobar restes de sang que van ser remesos a Criminalística i analitzats, encara que amb resultat negatiu.

Tensió entre testimoni i defenses

Un dels moments més tibants d'aquest interrogatori ha estat el que s'ha viscut durant les preguntes de l'advocat de Junqueras i Romeva, qui ha mirat de desqualificar l'actuació del testimoni durant les diligències judicials, sobretot perquè l'agent va treballar en la investigació que va ordenar la Fiscalia de l'Audiència Nacional el 2016, dirigida llavors per un dels fiscals d'aquesta causa, Javier Zaragoza.

"Des del 2016 he participat en moltes diligències d'investigació", ha explicat el guàrdia civil, que ha assegurat que no recorda quant de temps es van allargar. "No ho sé, el temps és relatiu", ha contestat, la qual cosa ha provocat que el president del tribunal li hagi cridat l'atenció.

No ha estat l'única vegada que Marchena ha advertit aquest testimoni, perquè han estat nombroses les vegades en les quals li ha demanat que contesti directament a les preguntes, que no emeti valoracions, que no repregunti els lletrats, o que no contesti "no ho sé" o "pot ser", sinó que opti per un "no ho recordo" si així és.