La Junta Electoral de Zona va donar 48 hores als Ajuntaments de Girona i Salt perquè retirin les pancartes en suport als presos i els llaços grocs de les façanes dels consistoris. També a la localitat de Platja d'Aro. La resolució estima en part les denúncies que li van fer arribar el PPC i Cs i sosté que «amb independència del pensament polític» que ostentin els partits que governen, cal preservar «la imparcialitat de l'Administració». Davant les eleccions del 28-A, la junta electoral també ordena que es retirin els símbols i pancartes que hi pugui haver en col·legis electorals. Però en aquest cas, permet que hi puguin ésser fins a la mitjanit del 26 d'abril (just abans de la jornada de reflexió). Per contra, la resolució desestima que les estelades, els llaços grocs i les pancartes es despengin d'altres equipaments municipals o dels carrers. La portaveu del PPC a l'Ajuntament de Girona, Concepció Veray, celebra la resolució i demana a l'alcaldessa Marta Madrenas que «compleixi la llei, acati la resolució i retiri la pancarta d'una vegada per totes».

La resolució de la Junta Electoral de Zona de Girona dona resposta a dues denúncies. Per una banda, la que va interposar Cs demanant la retirada de pancartes i símbols en suport als presos dels balcons dels ajuntaments. Una denúncia tipus que, en aquest cas, feia referència a Girona i Salt.

A aquesta, s'hi afegia la que va presentar Concepció Veray divendres passat, que feia referència explícita a Girona. A la denúncia, la portaveu del PPC, demanava que la pancarta a favor dels independentistes presos (i que té un llaç groc a banda i banda) es despengés de manera «immediata» de la façana de l'Ajuntament.

«Expressar sense límits»

Però també que la junta electoral ordenés retirar estelades, llaços i pancartes dels carrers de la ciutat i de qualsevol dependència o equipament municipal (incloent empreses, entitats públiques, consorcis i instituts).

La resolució de la junta electoral subratlla que cal preservar «la imparcialitat de l'Administració» davant un procés electoral (com és el del 28-A). I tot això, «amb independència» de quin sigui «el pensament polític» dels partits que governen.

«Que lògicament poden, en el procés electoral, expressar sense límits els seus pensaments o fites socials o polítiques», recull la resolució.48 hores com a màximPer aquest motiu, i emparant-se també en les ordres dictades per la Junta Electoral Central (JEC), la resolució ordena als Ajuntaments de Girona i Salt que retirin les pancartes i els llaços de les façanes. I els dona un termini màxim de 48 hores per fer-ho.

A més, atenent les denúncies de Cs i el PPC, la junta electoral de zona també mana «que els mateixos símbols» es retirin d'aquells locals que seran col·legis electorals el proper 28-A.

En aquest cas, però, la resolució diu que «com a molt tard» això s'haurà de fer la mitjanit del 26 d'abril. És a dir, quan quedin poques hores perquè acabi la campanya i comenci la jornada de reflexió.Més enllà d'això, la resolució desestima la resta de peticions que recollien les denúncies de Cs i el PPC. És a dir, que permet que les estelades, les pancartes i els llaços grocs puguin continuar penjats en equipaments municipals -més enllà de l'Ajuntament- i també als carrers i places.

La portaveu del PPC a l'Ajuntament de Girona va reclamar a l'alcaldessa «que compleixi la llei, acati la resolució i retiri la pancarta d'una vegada per totes». «Té 48 hores per fer-ho i complir l'ordre de la Junta Electoral de Zona», va afegir Concepció Veray.