El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha recomanat aquest dimecres retirar els llaços grocs d'edificis de la Generalitat durant el període electoral, complint amb el requeriment de la Junta Electoral Central (JEC), per la qual cosa el president català, Quim Torra, estudia una alternativa simbòlica.

La JEC, de fet, es reunirà aquest dijous per fer definitiva la retirada de llaços grocs i estelades dels edificis públics de la Generalitat i decidir si activa els tres escenaris previstos per a això: remetre el cas a la Fiscalia, obrir expedient a Torra i instar els Mossos d'Esquadra que treguin els símbols.

No obstant això, el posicionament del Síndic de Greuges, que Torra es va comprometre a obeir, pot fer canviar la situació les pròximes hores.

Ribó ha remès a Torra un escrit en el qual defensa la "plena llibertat d'expressió" als edificis públics, encara que durant "el període electoral" està "d'acord amb" el que diu la JEC.

Per això, ha recomanat a Torra que retiri els llaços, estelades i una altra simbologia partidista només durant el període electoral.

El Síndic ha revelat que aquest document ja estava elaborat, d'ofici, divendres passat, amb les mateixes conclusions, i que Torra coneixia el seu contingut perquè van tenir una conversa telefònica.

Però aquell dia Ribó va decidir no fer-ho públic perquè el president li va demanar una sèrie de "clarificacions", que s'han resolt finalment aquest dimecres.

En concret, els aclariments que va demanar Torra eren dos: què s'entenia per període electoral i què passava en el cas d'edificis de la Generalitat gestionats per personal públic o funcionari.

El Síndic ha clarificat que el període electoral és des del moment de la convocatòria dels comicis fins a la finalització de la votació, i sobre els funcionaris ha indicat que, si bé tenen dret a la llibertat d'expressió en el seu lloc de treball, l'administració pot circumscriure-ho a "determinats espais de l'interior de la dependència" per garantir la coexistència d'aquest dret i el d'una "administració neutral".

La portaveu del Govern, Elsa Artadi, ja va explicar ahir dimarts que Torra "seguirà les recomanacions" del Síndic "estigui o no d'acord amb el seu posicionament".

Fonts de la Generalitat han assenyalat que Torra ja estudia una alternativa simbòlica a la simbologia que la JEC exigeix retirar.

Segons fonts de diverses conselleries, la resta de departaments del Govern estan pendents que Torra prengui la iniciativa en aquest sentit, per començar a retirar també a les seves seus la simbologia vetada i substituir-la per altres alternatives que, segons les fonts consultades, podria passar per flors, adhesius o altres elements de color groc.

Aquest dimecres a la tarda, de la façana del Palau de la Generalitat seguia penjant la pancarta amb el lema "Llibertat presos polítics i exiliats" al costat d'un llaç groc, encara que teòricament les pròximes hores o al llarg del matí d'aquest dijous serà retirada i substituïda per un altre element de caràcter simbòlic.

En el ple del Parlament, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ha exigit a Torra que "no s'amagui darrere del processista més gran del regne, que és el Síndic de Greuges", i compleixi de manera immediata el requeriment de la JEC.

La portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, ha aplaudit la recomanació del Síndic, però ha subratllat que Torra hauria d'haver obeït a la JEC des del principi.

De fet, una negativa de Torra a retirar aquesta simbologia podria comportar la seva inhabilitació si se'l considerés responsable del delicte de desobediència ja apuntada per la JEC.

En concret, l'article 410 del Codi penal preveu "multa de tres a dotze mesos i inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic de sis mesos a dos anys" pel delicte de desobediència per part d'una autoritat pública a resolucions judicials.