L'Ajuntament de Figueres va retirar la pancarta de la façana municipal a favor de l'autodeterminació en compliment al requeriment de la Junta Electoral, però la va traslladar en un edifici proper de titularitat privada. La decisió es va prendre en compliment a la resolució que la Junta Electoral de la zona Figueres va enviar dilluns al consistori de la capital alt-empordanesa, juntament amb el Consell Comarcal i la resta d'ajuntaments de la comarca, en la qual s'ordenava la retirada de llaços grocs, pancartes i altres símbols.

En un comunicat, l'Ajuntament de Figueres va fer pública la decisió poc abans d'esgotar el termini -que vencia a les 11 del matí d'ahir- i es va procedir a la retirada de la pancarta, en què es recull en anglès l'escrit «l'autodeterminació és un dret, no un crim».

Tot i això, des del govern s'ha buscat una alternativa per seguir mostrant la seva «disconformitat» i que a la plaça hi segueixi essent present la reivindicació sense incomplir la resolució de la Junta Electoral, segons van explicar fonts municipals. Així, l'equip de govern va arribar a un acord amb la propietat d'un edifici al costat del consistori per instal·lar-hi la pancarta autodeterminista. L'alcalde, Jordi Masquef, no va fer declaracions. El requeriment es va fer extensiu a la resta d'ajuntaments de la comarca i l'alcalde del Port de la Selva i també president de l'AMI, Josep Maria Cervera, ha presentat un recurs al·legant falta de «motivació». Castelló d'Empúries, segons recull l'ACN, també ha recorregut la decisió de la Junta Electoral al·legant els mateixos motius que el Port de la Selva. La Junta va emetre el requeriment aquest dilluns després que Cs presentés una denúncia contra l'Ajuntament de Figueres. L'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro va despenjar una pancarta en què hi havia escrit «Llibertat presos polítics» i un llaç groc al costat del balcó de l'edifici consistorial.