Un guàrdia civil va situar ahir en el judici pel procés independentista al Tribunal Suprem l'actual president de la Generalitat, Quim Torra, als voltants d'una nau a Bigues i Riells, en què es guardaven gairebé 10 milions de paperetes, en dies previs a la seva intervenció el 20 de setembre del 2017. Així ho va dir un agent de l'institut armat (a qui no se li va enfocar la cara per evitar que la seva imatge es difongui públicament) que va declarar com a testimoni en la vista oral i que va explicar que en els dies previs a la seva entrada i escorcolls van estar vigilant la zona i van veure que «diferents persones» obstaculitzaven aquesta nau.

Entre elles, va identificar Torra; diputats de Tarragona, així com els que van ser responsables de Patrimoni i de Projectes Organitzatius i Territorials de Vicepresidència, Francesc Sutrías i Mercedes Martínez Martos, respectivament, aquests dos últims investigats pels preparatius de l'1-O.

Aquesta nau va ser escorcollada en el marc de la quarantena d'escorcolls que es van dur a terme el 20 de setembre del 2017, ordenats pel Jutjat d'Instrucció 13 de Barcelona, que investiga l'organització i preparació de l'1-O. El propietari, Paul Furriol, va ser un dels detinguts aquell dia, i es van trobar gairebé 10 milions de paperetes i 6.000 sobres per al referèndum.

La 19a sessió es va reprendre amb la declaració d'aquest Guàrdia Civil que, a preguntes del fiscal Fidel Cadena, també va narrar les «tres hores» que va trigar el seu equip a sortir d'aquesta nau en què, a causa que centenars de persones concentrades van bloquejar els carrers per impedir que s'emportessin aquest material.

Segons va explicar, l'escorcoll va començar a les 9 hores i es va fer amb total normalitat, encara que va començar a sospitar que podia haver-hi problemes per sortir d'allà en el transcurs del matí, quan el van informar de l'arribada de manifestants.