Una quarantena de veïns del barri del Raval, a Barcelona, van ocupar cap a les 11 hores del matí d'ahir la capella de la Misericòrdia, i volen estar aquí fins que el ple de l'Ajuntament del dia 29 destini aquest espai per al nou centre d'atenció primària (CAP) que reivindiquen.

«Mentre els polítics busquen el millor espai per al CAP, les veïnes del Raval ja l'hem trobat», és el lema de la plataforma veïnal que defensa l'emplaçament del centre sanitari a la capella i que va penjar ahir en el seu compte de Twitter.

El candidat a l'alcaldia de Barcelona per la CUP, Jordi Magrinyà, va explicar a Efe que els veïns han obert la porta de la capella i han entrat a l'interior sense incidents i que no volen moure's d'aquí fins al pròxim ple municipal el dia 29. Magrinyà va afegir que el seu grup municipal dona suport a la protesta dels veïns, que esperen des de fa 17 anys un nou CAP. El ple municipal del dia 29 haurà de ratificar o no la decisió de la Comissió d'Economia i Hisenda de l'Ajuntament del passat dia 19 de no extingir la concessió de la Capella de la Misericòrdia per a l'ampliació del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba). Els veïns del Raval reclamen que la capella es destini a un nou centre d'atenció primària per al barri, donat el mal estat estructural del CAP actual, que dona cobertura sanitària a la meitat de la població que viu en aquest barri.

La Marea Blanca de Catalunya, de la seva banda, ha rebutjat aquest dijous la decisió de la comissió d'Economia i Hisenda de l'Ajuntament i ha considerat que aquesta votació «és un menyspreu a la gent del Raval i als seus drets», va afirmar en un comunicat.

Votació al ple

El portaveu dels veïns que van ocupar la capella, Iñaki García, va explicar a Efe que «és evident que el MACBA i els seus sectors afins estan pressionant els grups polítics perquè no rescindeixin la cessió de la capella». Es refereix a la votació celebrada el passat 19 de març, en la qual els grups de PDeCAT, Ciutadans, PSC, PP i el regidor no adscrit Joanjo Puigcorbé van votar en contra que finalitzés la concessió de la capella de la Misericòrdia per al MACBA, obviant així la reivindicació de veïns i CatSalut, que reclamen que la capella es destini a un nou centre d'atenció primària. Segons García, «hi ha una tossuderia i obsessió des del MACBA per aquest espai que no està justificada» i va reivindicar que «el primer han de ser les necessitats més urgents de la ciutadania, que en aquest cas és la salut», en referència al mal estat estructural del CAP. El MACBA va manifestar ahir la seva «preocupació» per la seguretat dels veïns que ocupen la capella de la Misericòrdia del museu.