27 de març de 2019
27.03.2019
Diari de Girona

Benítez admet que va abusar d'alumnes en sentir-se «emparat» pels Maristes

L'exprofessor reconeix dos dels quatre casos pels quals és jutjat i admet que no tenia por perquè se sentia protegit per l'escola Reconeix que el centre educatiu religiós va tenir «coneixement» d'un dels seus «impulsos» però que mai el va penalitzar

27.03.2019 | 00:09
L'exprofessor dels Maristes Joaquín Benítez.

L'exprofessor dels Maristes de Sants de Barcelona Joaquín Benítez va reconèixer ahir que va abusar sexualment de dos dels quatre alumnes pels quals és jutjat i va admetre que «no tenia por» perquè se sentia «emparat pels Maristes», que ja el van encobrir el 1986.

«Llavors no tenia por per aquest motiu: si jo vaig fer una cosa en el seu moment i com que estic o em sento emparat pels Maristes i era un acte condicionat, un impuls esporàdic, bé doncs... (em vaig dir) per què no», va sostenir davant el tribunal de la secció 21 de l'Audiència de Barcelona, que el jutja des d'aquest dilluns.

Benítez, que només va respondre a les preguntes del seu advocat, va assegurar que l'escola religiosa dels Maristes va tenir coneixement d'un dels seus «impulsos» el 1986 i, encara que la direcció el va amenaçar amb penalitzar-ho suspenent-li el sou durant tres mesos, «això mai va passar».

L'acusat va explicar que al maig de 1986 va abusar d'un menor, després de la qual cosa el pare es va queixar davant el director del col·legi, que el va citar a una reunió entre les tres parts implicades.

«Jo vaig anar-hi convençut que em portarien per emmanillar-me, però no va ser així», va continuar abans d'assenyalar que, després de l'estiu, el «van advertir que no podria tornar a passar».

«Em van dir que havien pensat fer-me una sanció de tres mesos sense sou, però jo vaig seguir cobrant cada mes el que em corresponia», va ressaltar.

Aquesta situació, que el centre va encobrir, va portar Benítez a sentir-se «emparat pels Maristes» i que no es plantegés no deixar-se endur per aquests «impulsos», atès que la direcció «mai» el va tornar a cridar al despatx i només el «va orientar» a buscar ajuda professional.

Benítez va reconèixer en un murmuri haver enganyat dos alumnes amb l'excusa de realitzar-los uns massatges i comprovar el seu estat de salut física per poder abusar sexualment de tots dos.

«Reconec que prèviament el vaig enganyar, li vaig dir que volia revisar com estava i vaig provocar aquesta situació», va dir en referència a una de les víctimes de què va abusar sexualment.

Va apuntar també que un dels professors, que ja va morir, els va sorprendre al despatx poc després de l'abús, quan tots dos ja estaven vestits.

Benítez va admetre que va repetir aquests abusos en una ocasió amb un altre estudiant, a qui va entabanar amb l'«excusa del massatge» per saciar «aquest impuls», però va negar haver-li pagat 10 euros per comprar el seu silenci, tal com se l'acusa.

En canvi, va al·legar que va lliurar aquests diners a l'estudiant perquè aquest arreglés la bicicleta, que se li havia espatllat. L'exprofessor va especificar que sempre cometia els abusos sexuals durant l'horari lectiu, entre els «12 o 13 minuts» que tenien els alumnes per dutxar-se després de la classe d'educació física.

Benítez ha rebutjat, no obstant això, haver abusat de dues víctimes més per les quals se'l jutja i ha afirmat que no recorda ni la seva fesomia ni els fets que se li imputen.


Perfil «narcisista»

En el judici també han declarat una psicòloga i els forenses que van redactar l'informe pericial dels abusos, que han sostingut que l'acusat no té un perfil psicòpata ni pedòfil, sinó «narcisista».

Abans que avui les parts exposin els seus informes, la Fiscalia ha anunciat que manté la petició de 22 anys de presó i 14 d'inhabilitació per a Benítez, si bé ha augmentat en 20.000 euros la sol·licitud d'indemnització, fins als 90.000 euros, tant per a l'acusat com per a la Fundació Champagnat, que gestiona el centre dels Maristes, com a responsable civil subsidiària.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook