Ex-alts càrrecs d'ERC investigats a Barcelona en la causa oberta sobre els preparatius de l'1-O han demanat a la jutgessa que ordeni a Twitter que identifiqui el perfil anònim amb el nom de Tácito, per aclarir si darrere hi figura el tinent coronel de la Guàrdia Civil Daniel Baena. En un escrit, al qual va tenir accés Efe, la defensa d'alguns dels ex-alts càrrecs d'ERC investigats per l'1-O va demanar a la titular del jutjat d'instrucció numero 13 de Barcelona que indagui si darrere del compte de Twitter @maquiavelo1984 i el pseudònim de Tácito, des d'on es van proferir comentaris bel·ligerants amb l'independentisme, figura Baena. Daniel Baena, cap de la policia judicial de la Guàrdia Civil de Catalunya que firma la majoria dels atestats de l'institut armat en la causa del procés, va negar ahir en el judici al Tribunal Suprem estar darrere d'aquest perfil anònim.

En l'escrit, les defenses subratllen que les manifestacions «esbiaixades» abocades en aquest compte de Twitter comprometen «de manera clara i fefaent la imparcialitat que han de regir les investigacions policials». Paral·lelament, la Comissió de Defensa de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB) va denunciar la vulneració d'una sèrie de drets en el judici del procés, així com el «rol d'acusador» i la «dubtable imparcialitat» del jutge Manuel Marchena durant la declaració d'el major Trapero.

Segons va comunicar l'ICAB, la Comissió de Defensa dels Drets de la Persona i del Lliure Exercici de l'Advocacia sosté que durant la declaració del mayor Josep Lluís Trapero el president de la sala, Manuel Marchena, va assumir el «rol d'acusador que li és impropi».