La companyia ferroviària Renfe va apartar del servei nou vigilants de seguretat que dimecres a la nit van participar en la detenció d'un jove estranger al vestíbul de l'estació de plaça de Catalunya de Barcelona, al qual van colpejar amb les seves porres abans de reduir-lo i emmanillar-lo.

En un comunicat, Renfe va informar que ha retirat del servei els agents que van participar en l'incident d'aquest dimecres perquè la companyia «no tolera cap actitud de maltractament cap a les persones».

Segons va informar Renfe, l'incident va passar cap a les 9 del vespre quan un grup de vigilants, entre sis i deu, van córrer perseguint un jove d'origen estranger que, segons sembla, s'havia colat sense pagar el bitllet.

Una ciutadana va enregistrar l'escena de la persecució en un vídeo que ha estat difós en les xarxes socials per eRacismoSoS, en el qual s'aprecia com algun dels vigilants que participen en la detenció copeja amb la seva porra el jove abans de tirar-lo a terra i ser emmanillat pels altres.

Renfe, que ha obert un expedient informatiu per determinar si els fets són constitutius d'una falta, ha confirmat que els vigilants de seguretat pertanyen a les empreses Ombuds i Sureste, a les quals ha exigit que retirin del servei de Renfe els vigilants implicats fins que resolgui l'expedient, que, segons un portaveu de la companyia, «és un procediment habitual en aquests casos».

El mateix portaveu va indicar que «independentment d'allò que determini la investigació d'aquest fet, Renfe mai no tolerarà cap actitud, manifestació o acció de maltractament cap a les persones».

Les organitzacions SOS Racisme i E Racisme van condemnar «la brutal pallissa» que va rebre el jove, l'han qualificat de desproporcionada i racista i van informar que estan intentant posar-se en contacte amb la víctima, a qui, en altres imatges, es veu amb la cara ensangonada.

El tinent d'alcalde de Drets de la Ciutadania de Barcelona, Jaume Asens, va felicitar la companyia Renfe per haver apartat «amb rapidesa» els vigilants.

En declaracions als mitjans, Asens va destacar la necessitat de reconèixer «la feina ben feta» per part de Renfe, que va obrir un expedient informatiu després que vuit treballadors del personal envoltessin un passatger, que alguns van colpejar amb porres i van immobilitzar a terra. «No volem que la imatge de Barcelona quedi tacada per fets com els que van tenir lloc ahir al vestíbul de plaça Catalunya» va declarar l'edil, que també va recordar que va quedar tacada amb l'incident racista que va passar a l'octubre en un avió de Ryanair al Prat.