El Tribunal de Comptes va detectar un cúmul d'irregularitats en l'ús de fons públics per part de les oficines de la Generalitat catalana a l'estranger, inclòs el desviament de subvencions directes de cooperació internacional, que podrien haver anat a parar a promocionar el procés a l'exterior.

El ple del Tribunal de Comptes va aprovar ahir l'informe elaborat a petició de la Comissió Mixta del Congrés i Senat que fiscalitza l'actuació de les oficines que formaven part de l'anomenat Diplocat, un òrgan que el Govern de Mariano Rajoy va suprimir a final de 2017 amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

Segons la informació, la fiscalització va detectar que falta documentació que justifiqui l'elevat volum de despeses empreses, especialment en les delegacions a l'exterior, l'acció els últims anys de les quals ha estat dirigida a promoure una modificació de l'estatus de Catalunya, és a dir, a aconseguir la seva independència.

Del 2011 a 2017 es van gastar almenys 416,8 milions en acció exterior, quantitat que podria ser superior perquè hi ha conceptes que no han pogut ser determinats.

Aquest és el cas, per exemple, de les despeses de personal de la Secretaria d'Acció Exterior i de la Unió Europea (Saeue) del departament de la Presidència (2011-2015), les activitats dels quals estaven dirigides, en molts casos, a finalitats alienes a les seves competències, per exemple donar a conèixer, impulsar, publicitar i aconseguir el suport internacional al procés sobiranista.

També es van realitzar contractes sobre matèries alienes a la competència de la Saeue i es van concedir subvencions de manera directa, sense concurrència pública, a entitats que promocionaven el procés sobiranista, a l'hora que es van desviar a l'acció exterior subvencions directes per a la cooperació internacional.

«Ambaixades» catalanes

Les anomenades «ambaixades» catalanes van actuar al marge de les seves competències i fora del seu respectiu àmbit geogràfic, incomplint les seves funcions, i els pressupostos assignats no recollien totes les despeses imputables, com els lloguers d'algunes seus.

El desemborsament total d'aquestes delegacions exteriors durant el període fiscalitzat va ascendir, almenys, a 27,2 milions d'euros, diu el Tribunal, que considera que es van realitzar despeses «la finalitat i justificació de les quals, en la pràctica, és impossible». Així les coses, entre 2013 i 2016 s'han trobat 456 activitats relacionades amb el procés sobiranista, tot i que en podria haver «moltes altres». No ha pogut quantificar el Tribunal el cost global de les mateixes i només ha pogut identificar una despesa de 327.736 euros.

Tampoc no es disposa de documentació justificativa de despeses comptabilitzades per les delegacions per 302.794 euros, s'han localitzat pagaments injustificats de 171.613 euros i s'han trobat pagaments a treballadors sense contracte per 123.476 euros.

515.675 euros més es van destinar a sufragar serveis d'assessorament o elaboració d'informes la finalitat o objecte dels quals es desconeixen o són aliens a les seves competències, referits en diversos casos al procés sobiranista. De la mateixa manera, l'òrgan fiscalitzador avisa d'un «incompliment sistemàtic i generalitzat» de les normes sobre contractació aplicables a aquelles delegacions.

Bosch no accepta l'informe

El conseller Alfred Bosch va afirmar que no acceptarà l'informe del Tribunal de Comptes en el qual s'apunten «indicis d'irregularitat en acció exterior» del Govern entre 2011 i 2017. «Continuarem anant pel món explicant el nostre país», va dir Bosch en declaracions a l'ACN abans d'una reunió amb el conseller regional de Desenvolupament Econòmic i Comerç de la regió del Lazio, Gian Paolo Manzella, ahir a la tarda a la delegació de la Generalitat a Roma.