El director de TV3, Vicent Sanchis, va assegurar ahir que accepta i obeirà una resolució de la Junta Electoral provincial de Barcelona que prohibeix l'ús dels termes «presos polítics», «exiliats» o «judici de la repressió» als mitjans públics fins que s'acabi el període electoral.

La Junta Electoral considera que es tracta «d'expressions clarament identificables amb el missatge electoral de determinades opcions polítiques» i que són contraris «al principi de pluralisme polític i social, així com a la igualtat, proporcionalitat i la neutralitat informativa que han de regir l'actuació dels mitjans públics de comunicació durant els períodes electorals».

El director de TV3 va defensar, en declaracions a la pròpia cadena, el rigor en la utilització del llenguatge a la televisió pública catalana i creu que la decisió de la Junta Electoral de prohibir els termes «pres polític» i «exiliat» crea «una sensació d'indefensió i d'impotència».

Sanchis ha assegurat que l'expressió «preses polítics» no s'utilitza per norma a TV3 i que quedava condicionada «al criteri professional de cadascú», mentre que, respecte a l'ús «d'exili», sí que hi havia un consens a usar-lo, va dir, després de recordar que «tota la premsa estrangera parla de gent a l'exili».

Per al director de la televisió catalana, la decisió de la Junta Electoral provincial apunta que «només es tolera una manera d'informar» i la seva impressió és que es tracta «d'un partit d'un contra dos, en què l'àrbitre forma part de l'equip contrari».

D'altra banda, Sanchis va assegurar que Televisió Espanyola va oferir el 16 de març una «cobertura semblant» a la de TV3 de la manifestació independentista a Madrid i, en canvi, no haurà de compensar els partits presumptament ofesos perquè «ningú ho ha recorregut».

També, en un comunicat fet públic aquest divendres, el Consell Professional de TV3 va qualificar la resolució de la Junta Electoral de «censura incompatible amb el respecte a la llibertat d'expressió i a la llibertat de premsa».

Pablo Iglesias

El president de la Generalitat, Quim Torra, va qualificar «d'intolerable que es prohibeixin símbols, colors i que s'arribi a prohibir paraules» a Catalunya després de les últimes decisions de la Junta Electoral.

En la mateixa línia es va situar el secretari general de Podem i candidat d'Units Podem a la presidència del Govern, Pablo Iglesias, que va afirmar ahir que veu «terrible i al mateix temps ridícul» que la Junta Electoral prohibeixi utilitzar determinades paraules als mitjans de comunicació.