El president de la Generalitat, Quim Torra, ha afirmat aquest dimecres que seria una "gravíssima irresponsabilitat" avançar les eleccions a Catalunya en aquest moment.

Així ho ha dit Torra en resposta a la presidenta del grup de Catalunya en Comú Podem, Jéssica Albiach, a la sessió de control al president de la Generalitat en el ple del Parlament.

"Convocarà vostè eleccions aquest any?", li ha preguntat Albiach, davant la qual cosa Torra ha estat taxatiu: "Hem estat molt clars, nosaltres no convocarem eleccions. Tenim la majoria suficient per tirar endavant el nostre programa de govern".

Precisament aquest dijous, el ple del Parlament votarà una moció del PSC que reclama a Torra que convoqui eleccions o se sotmeti a una qüestió de confiança davant la "inoperància" del seu Govern, una iniciativa que podria aprovar-se si la CUP i Ciutadans ofereixen el seu suport, al costat dels socialistes, els comuns i el PPC.

En aquesta línia, Albiach ha demanat a Torra que "convoqui eleccions" davant la "paràlisi" del Govern i la "degradació dels serveis públics", després d'un mandat en el qual "les llistes d'espera en la sanitat pública s'han disparat" i Catalunya tampoc no ha avançat "nacionalment".

"Aquest Govern té els dies comptats", ha sentenciat la líder dels comuns al Parlament.

En la rèplica, Torra ha subratllat que el Govern té "el 49% de suports d'aquesta cambra" i ha reptat l'oposició a posar-se d'acord per plantejar un candidat alternatiu a president a través d'una moció de censura.

"Si vostès consideren que poden tenir una altra majoria alternativa, si creuen que potser poden fer president del Govern un altre membre de l'oposició, li suggereixo que parli amb ells, formin aquesta coalició entre comuns, Ciutadans, PP, per exemple, i presentin un candidat alternatiu", ha ironitzat dirigint-se a Albiach.

Per a Torra, "seria una gravíssima irresponsabilitat en aquest moment per a Catalunya plantejar-se eleccions".

El president català ha recordat que "va estendre la mà" als comuns per acordar els pressupostos de la Generalitat per al 2019, però "no han volgut acceptar cap de les propostes".

Malgrat això, "no renunciem a governar", i "ho seguirem fent, amb pròrroga pressupostària i amb un pla de contingència".

De la seva banda, el líder del PSC, Miquel Iceta, ha alertat que la "incertesa política pel procés" i la gestió del Govern estan afectant la inversió estrangera, que "cau" a Catalunya, una cosa que ha qüestionat el president català, al·legant que en l'anàlisi quinquennal existeix un creixement mitjà.

El president del grup d'ERC, Sergi Sabrià, ha manifestat el seu suport al president català davant la querella "injustificada" per presumpta desobediència arran de la polèmica dels llaços.

En nom de JxCat no ha intervingut cap dels seus portaveus habituals, Albert Batet o Eduard Pujol, sinó la candidata a les generals Laura Borràs, que s'ha assegut ja a la bancada del grup independentista com una diputada més després de deixar el Govern, just al costat de l'altra recent exconsellera, Elsa Artadi, número dos de JxCat a l'Ajuntament de Barcelona.