El tribunal va acordar ajornar l'encarament entre el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos i el comissari dels Mossos d'Esquadra Ferran López, que al final de la sessió d'ahir al matí va sol·licitar la defensa de l'exconseller Joaquim Forn, fins que s'hagi avançat en la prova testifical.

El president del tribunal, Manuel Marchena, va explicar que és «prematur» prendre ara una decisió perquè aquesta diligència, que és de caràcter excepcional, només ha d'adoptar-se si es considera determinant per a un fet essencial per al procediment.

Així, una vegada es prengui declaració a més testimonis, els magistrats decidiran si la contradicció evidenciada per l'advocat de Forn queda resolta o no.

Abans d'avançar aquesta decisió unànime dels set magistrats del tribunal, a l'inici de la sessió de tarda, Marchena va advertir de «la naturalesa singular» de l'encarament i l'«excepcionalitat» que la llei atorga a aquest tipus de prova judicial, que fa que hagi de ser «moderadament usada».

El lletrat de l'exconseller Forn, Javier Melero, havia sol·licitat l'encarament entre Pérez de los Cobos i López per contrastar les diferents versions que han ofert com a testimonis del judici.

Entre el 25 de setembre i l'1 d'octubre del 2017, tots dos van mantenir una relació fluïda i constant, atès que el primer havia estat designat coordinador del dispositiu policial del referèndum de l'1-O i el segon era el número dos dels Mossos d'Esquadra, a qui el seu cap, el major Josep Lluís Trapero, havia encarregat mantenir la interlocució amb Pérez de los Cobos. No obstant això, en les declaracions que ambdós han prestat en seu judicial han ofert versions contradictòries pel que fa a aquest dispositiu suposadament coordinat entre la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i els mossos. Ja fa un mes, Pérez de los Cobos va afirmar al Suprem que l'operatiu dissenyat per la policia autonòmica consistent en «binomis» -parelles d'agents- enviats a uns 2.300 col·legis de Catalunya per tractar d'impedir el referèndum, va resultar ser una «estafa».