El Parlament va advocar ahir pel diàleg «dins Catalunya i amb la resta d'administracions de l'Estat» per superar «la situació de bloqueig polític» derivada de «la triple crisi - social, institucional i democràtica - que està patint l'Estat».

Aquest és un dels punts d'una moció presentada per Catalunya en Comú Podem que va comptar amb el vot favorable de JxCat, ERC, PSC-Units, els comuns i el PPC i el rebuig de Ciutadans i la CUP. El ple va rebutjar renunciar a la via unilateral a la independència per 65 vots a 63 a causa de que es van mostrar contraris a això JxCat, ERC i la CUP i no es va comptabilitzar un vot del PPC i els comuns compten amb un diputat menys fins que s'incorpori a la cambra Conchi Abellán en substitució d'Elisenda Alamany, la qual cosa si no hagués succeït hauria deixat la votació en empat.

La cambra legislativa catalana es va mostrar també contrària a una nova aplicació de l'article 155 a Catalunya amb els vots de JxCat, ERC i els comuns, l'abstenció de PSC-Units i la CUP i la negativa de Ciutadans i PPC. Els comuns van ser acusats per la resta de forces parlamentàries de presentar aquesta moció amb fins electorals i d'haver portat al ple el seu «programa electoral». La seva presidenta parlamentària, Jèssica Albiach, va defensar en canvi que els comuns han presentat a la cambra «unes qüestions de mínims» perquè «ja és hora de la claredat i la valentia».

En aquest sentit, va reclamar a ERC «que no faci de Convergència i Unió» i al PSC que no actuï com «la sucursal del PSOE». D'altra banda, el president del Parlament, Roger Torrent, va expulsar de l'hemicicle el diputat del PPC Santi Rodríguez després d'una picabaralla entre els parlamentaris populars i de la CUP a càrrec de l'intent de boicot d'ahir al matí a la cap de llista del PP per Barcelona per al 28A, Cayetana Álvarez de Toledo (Més informació a la pàgina 13).

Rodríguez va ser expulsat pel president de la cambra després de ser cridat tres vegades a l'ordre, tal com marca el reglament, després que la també popular Esperanza García -que va abandonar l'hemicicle en solidaritat amb Rodríguez- demanés la paraula per al·lusions.Rodríguez va assegurar a Torrent que els estaven «increpant», però el president li ha recordat que no tenia el torn de la paraula i li ha cridat l'atenció tres vegades seguides, mentre el diputat feia gestos de negació amb els braços.

Intervenció d'Arrimadas

La presidenta de Cs al Parlament, Inés Arrimadas, va exhibir a l'hemicicle llaços grocs que va treure de l'espai públic.