La Fiscalia de Madrid ha demanat que s'estimi el recurs presentat per Carles Puigdemont, Antoni Comín i Clara Ponsatí contra la seva exclusió de la candidatura europea de JxCat en considerar que es vulnera «el dret fonamental de sufragi passiu» que tenen els polítics catalans fugits.

El Ministeri Públic va presentar els seus arguments al Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Madrid, on l'expresident català i els exconsellers Comín i Ponsatí van recórrer la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) que els va deixar fora de la llista al Parlament Europeu, on ocupaven els números 1, 2 i 3. La JEC, sense unanimitat, va estimar que la llista era una «burla» a la llei en pretendre concórrer als comicis malgrat estar fugits de la justícia espanyola, i va al·legar que els tres incomplien la normativa electoral en no ser residents de les localitats en les quals estan empadronats, quan la inscripció en el cens electoral és «un requisit indispensable» per exercir el dret al sufragi actiu i també al passiu. Però, per a la Fiscalia, aquesta interpretació restringeix el dret fonamental al sufragi passiu dels recurrents, quan la doctrina del Tribunal Constitucional «imposa el deure d'optar per la interpretació més favorable» a l'exercici dels drets fonamentals. El Ministeri Públic s'uneix així als vots particulars emesos pels membres de la mateixa JEC i recorda que la llei no contempla cap condicionant ni restricció al sufragi passiu que no sigui la condemna per sentència ferma.

Cens electoral

El cens electoral, continua, té com a missió acreditar que els votants ho són efectivament i ordenar l'exercici del dret de sufragi actiu, determinant on ha de votar cadascun per evitar duplicitats, però aquests «factors instrumentals, per contra, no tenen sentit en l'àmbit de l'exercici del sufragi passiu». La JEC va al·legar que és «notori» que resideixen fora d'Espanya i que no s'han incorporat al cens de residents a l'estranger, però la Fiscalia recorda que «no hi ha cap norma jurídica vigent que impedeixi que puguin efectivament (intentar) votar a la mesa electoral que els assigna el cens».

«Sense perjudici, com és natural -afegeix-, que en intentar fer-ho i abans d'aconseguir-ho siguin detinguts com a conseqüència de la seva situació judicial de rebel·lia», i per tant, resulti «materialment impossible aquest exercici» del seu dret al vot.

Unes 500 persones, segons dades de la Policia Municipal de Girona, es van concentrar ahir a la tarda davant de la subdelegació del Govern espanyol de Girona. El motiu de la protesta era mostrar el rebuig a l'exclusió per part de la JEC de Puigdemont i els exconsellers Comín i Ponsatí. Les concentracions es van repetir a les delegacions del Govern de les altres capitals catalanes.