Josep Maria «Jami» Matamala ha anunciat per mitjà de les xarxes socials que ja disposa de la credencial de senador expedida per la Junta Electoral.

Matamala va obtenir un escó al senat per la província de Girona en les passades eleccions generals.

En el missatge que ha compartit a les xarxes socials, l'empresari i amic de Puigdemont ha deixat entreveure que podria tornar a Espanya: «Gràcies als que ho heu fet possible, ens veiem aviat, molt aviat!»

L'amic íntim i confident de Puigdemont, Josep Maria Matamala, va començar a militar a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) l'any 1977, a més d'encarregar-se de presidir el comitè local del partit sobiranista. Al llarg de la seva llarga trajectòria política, Jami Matamala també va ser regidor del grup municipal de Convergència i Unió (CiU) a l'oposició a l'Ajuntament de Girona entre els anys 1987 i 1995, una temporada en què el PSC governava a la ciutat. Pel que fa al comitè local, concretament va estar-hi 12 anys i, a més, també va ser diputat provincial a Girona.

Causa oberta a l'Audiència Nacional

La secció tercera de la Sala Penal de l'Audiència Nacional va ordenar el 17 de gener reobrir la causa contra els quatre acompanyants que viatjaven amb Puigdemont quan el van detenir a Alemanya al març. Entre ells hi havia el propi Matamala, a més de dos fora de servei, i l'historiador i actual cap de l'oficina de l'expresident Josep Lluís Alay. Tots, a excepció de Matamala, havien comparegut a l'Audiència Nacional citats pel jutge.

El 30 d'octubre, el jutge Diego de Egea va arxivar la causa. Ara, la interlocutòria que signen tres magistrats conclou que l'actuació de tots quatre "estava dirigida a evitar" que fossin detinguts en un país que no fos Bèlgica i per tant els torna a investigar per un delicte d'encobriment de rebel·lió.