Un votant de Caldes de Montbui (Vallès Oriental), Antoni Altaió, ha defensat al Tribunal Suprem que sabien que el referèndum estava suspès però que volien estar al centre per mostrar "discordança" contra aquesta decisió judicial. "Enteníem que obstaculitzar pacíficament la intervenció de les forces de seguretat de l'Estat o dels mossos era un gest de desobediència col·lectiva", ha afirmat.

També ha descrit que va interlocutor amb els mossos entre vuit i deu cops i que ells els van dir que venien a complir l'ordre judicial però que "van entendre" que era "difícil forçar una situació de certa tensió" amb tota la gent que hi havia. I s'ha referit a la interlocutòria del TSJC que ordenava els cossos policials a "mantenir la pau social". Una altra votant, Carme Baqué, ha explicat com es van presentar cinc furgonetes d'Arro a Seva (Osona)i que, després de fer mediació, van endur-se urnes i tancar l'escola sense usar la força.

Altres testimonis han posat exemples "d'autoorganització" i que, a dos centres de Badalona, van ser els veïns els que van endur allargadors elèctrics i ordinadors per poder facilitar el recompte electrònic dels vots.