El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va acordar rebaixar des d'avui la intensitat de la vigilància de la majoria de les seves seus, per optimitzar els recursos dels Mossos d'Esquadra, encara que ha ordenat mantenir la presència permanent a la seva central, la Ciutat de la Justícia i sis jutjats.

Així ho va notificar el president del TSJC, Jesús Maria Barrientos, en un escrit dirigit al comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, en què detalla que a partir de demà es podrà retirar la presència policial durant les hores d'obertura de les oficines judicials - de 8.00 a 15.00 hores - en dies laborals, a la majoria de les seus dels 49 partits judicials.

Segons Barrientos, la rebaixa de la intensitat de la vigilància policial no s'aplicarà a la seu del TSJC (el Palau de Justícia), la Ciutat de la Justícia de Barcelona i els jutjats del Vendrell (Baix Penedès), a les seus de Gandesa (Terra Alta), Balaguer (Noguera), Cervera (Segarra) i Solsona (Solsonès) i a Berga (Berguedà).

Barrientos va ordenar el passat 6 de febrer als Mossos d'Esquadra que prestessin vigilància presencial i permanent a totes les seus judicials dels 49 partits judicials de Catalunya, després de l'atac sofert la matinada anterior en un total de 26 edificis, en protestes relacionades amb les causes obertes a la cúpula del procés.

Transcorreguts tres mesos d'aplicació efectiva d'aquesta vigilància policial permanent, sense que s'hagi identificat als autors dels atacs, el president del TSJC considera que es manté el «risc més gran de» que es repeteixin aquest tipus de situacions.

«Rebaixar la intensitat»

Això no obstant, recorda que la sala de Govern del TSJC va valorar el passat 7 de maig l'oportunitat de «rebaixar la intensitat» de la vigilància policial presencial durant les hores d'obertura de les oficines judicials, amb l'objectiu «d'optimitzar millor» els recursos públics en els Mossos d'Esquadra.

En qualsevol cas, es va acordar mantenir el mateix disseny i l'actual dimensió dels dispositius policials durant els restants hores i durant els dies no laborals.

Barrientos va comunicar aquesta decisió als jutges degans catalans, als quals va demanar que li comuniquessin qualsevol extrem o factor que «singularitzés» la seva seu i que recomanés mantenir sobre ella l'actual nivell de seguretat, «sent en qualsevol cas conscients de la seva excepcionalitat i de l'elevat cost que suposa en recursos policials».

Una vegada rebudes les peticions dels degans, el TSJC va acordar que es retiri la vigilància policial presencial durant les hores d'obertura de les oficines judicials a totes les seus llevat del Palau de Justícia, la Ciutat de la Justícia i sis jutjats.

Des que el TSJC va ordenar als Mossos d'Esquadra una vigilància presencial permanent, la policia catalana ha activat el dispositiu Toga, que ha provocat, segons sindicats del cos, que en alguns casos es deixessin desatesos alguns serveis per manca de personal, ja que la presència als jutjats els obligava a destinar molts efectius a aquest dispositiu específic.