Els diputats presos han entrat al ple per la dreta de la presidència, junts, i quan estava a punt de començar el ple. Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez han entrat entre forts aplaudiments de la bancada d'ERC i JxCat i només s'ha escoltat un 'fuera' entre els 350 diputats. També els han aplaudit els familiars i autoritats catalanes que els acompanyen a la tribuna.

El president d'ERC s'ha saludat donant la mà al líder de Podem, Pablo Iglesias, que seu molt a prop d'ell. Els tres diputats de JxCat s'han saludat amb els seus companys de grup. El president de Cs, Albert Rivera, està assegut a tocar de Sànchez, Rull i Turull i només separats pel passadís. Rivera ha ignorat els tres diputats i només ha mirat a Turull quan aquest se li ha dirigit. Qui sí els ha saludat és Inés Arrimadas, que ha fet dos petons a Turull, Rull i Sànchez.

També s'ha vist Sànchez saludar-se amb Gerardo Pisarello dels Comuns. Membres del PNB i Bildu també s'han acostat a saludar els presos quan han començat les votacions. També s'ha vist conversar Junqueras amb membres de l'executiu de Sànchez, com José Luís Ábalos i Margarita Robles.

Els quatre diputats presos han entrat a la cambra poc abans que ho fes el govern en funcions de Pedro Sánchez, també entre aplaudiments. En tot moment, tenen llibertat de moviments dins de l'hemicicle i no porten manilles.

Tots quatre han estat molt actius al principi de la sessió, parlant amb els veïns d'escó. També s'ha vist a Rull i Turull fent servir un telèfon mòbil, ja que a la presó no en tenen. Els diputats de JxCat porten llaç groc, americana i corbata. En canvi, Junqueras avui sí ha optat per portar corbata (dilluns no en portava quan feia l'acreditació al Congrés) però no porta llaç groc.

Els tres diputats de JxCat s'asseuen al costat d'Alberto Garzón d'IU i Jaume Asens, d'En Comú Podem. El que està més a prop és Josep Rull, que ha estat parlant estona amb tots dos. A darrera d'ells hi són Laura Borràs, Míriam Nogueras, Sergi Miquel i Jaume Alonso-Cuevillas, també diputats de JxCat. Tota l'estona han estat també parlant. Junqueras ha fet el mateix amb el portaveu dels republicans, Gabriel Rufián, a qui té al costat.

Quan han començat les votacions, Jordi Turull s'ha mogut de l'escó per anar a saludar el portaveu del PNB, Aitor Esteban, i la resta de diputats nacionalistes bascos. També s'han acostat a saludar els presos els membres de Bildu.

En el moment que Junqueras havia d'anar a votar, ha passat a tocar de la bancada del govern i s'ha saludat amb alguns exministres com José Luís Ábalos o Margarita Robles.

El govern en funcions ocupa el seu escó

El govern en funcions del PSOE s'ha assegut a les butaques reservades per a l'executiu. Qui no ho ha fet és Meritxell Batet, ja que és candidata a presidir la cambra baixa -que es votarà en la sessió d'aquest dimarts- i que s'ha situat a la cinquena fila entre la bancada socialista.

Pel que fa al PP, Pablo Casado s'ha assegut al seu lloc habitual en la passada legislatura, a segona fila i a la part dreta de l'hemicicle. L'acompanyen el secretari general del partit, Teodoro García Egea, i la fins avui presidenta de la cambra, Ana Pastor.

Cua per votar

El president de la Mesa d'edat, Agustín Zamarron (PSOE) ha renyat els diputats per no fer bé la cua i acumular-se a l'hora d'anar a dipositar la papereta. "Estan creant una cua més llarga que la del pa en la carestia", ha dit.