La presa de possessió dels 350 diputats del Congrés ha provocat la primera picabaralla a la cambra baixa. La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha advertit prèviament als diputats que se cenyissin a la formula de jura o promesa, però tan Vox com les forces independentistes i Podem han fet servir fórmules alternatives.

Els diputats independentistes han acatat aquest dimarts la Constitució "per imperatiu legal" i per la llibertat dels presos polítics entre les esbroncades i els cops a la taula de diversos diputats, sobretot els de Vox, que han impedit que s'escoltessin amb claredat les seves fórmules.

"Ho prometo per imperatiu legal amb lleialtat al mandat democràtic de l'1 d'octubre i del poble de Catalunya", han estat les paraules que han utilitzat els diputats d'ERC en prendre possessió dels seus escons.

"Per la llibertat dels presos i exiliats polítics, per la República Catalana, sí prometo", ha indicat per part seva el que exercirà previsiblement com a portaveu, Gabriel Rufián.

A l'altre costat de la Cambra, els diputats de Vox han jurat amb fórmules que essencialment incloïen "per Espanya", encara que amb diferents versions com la de Tristana Maria Moraleja, que l'ha fet "per Espanya, per Galícia i pel Rei" .

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, havia demanat al donar pas als acataments de la Constitució que esperava no haver d'intervenir perquè els diputats fessin ús correcte de la seva paraula.

Però el president de Ciutadans, Albert Rivera, ha demanat la seva intervenció per una qüestió d'ordre contra les fórmules d'acatament utilitzades pels independentistes, davant del que Meritxell Batet ha respost que no anava a interrompre el Ple.

El líder de Vox, Santiago Abascal, ha jurat el càrrec al crit de "per Espanya" mentre que la vicepresidenta primera del Congrés, Glòria Elizo, ho ha acatat "per la democràcia i els drets socials" com la majoria dels diputats del seu grup de Unides Podem.

"Per la democràcia, pels drets socials i per tot el planeta, prometo", ha dit en aquesta línia el diputat Juantxo López de Uralde, mentre que Alberto Garzón, líder d'IU, ha promès "per la democràcia i la república".

Salutacions de Junqueras

Encaixada de mans i breu salutació entre el president d'ERC i diputat, Oriol Junqueras, i el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez. Ha estat Junqueras qui, després de votar, ha passat per davant de l'escó del líder del PSOE, l'ha felicitat pels resultats i li ha desitjat "encerts". També ha estat una estona parlant amb l'exministre d'Exteriors i candidat a les europees, Josep Borrell, i ha saludat altres exmembres del govern espanyol com Margarita Robles (Defensa), Dolores Delgado (Justícia) i Fernando Grande-Marlaska (Interior).

També ha saludat al president espanyol Josep Rull, que ha donat la mà a Carmen Calvo. Turull, en canvi, inicialment no ha passat per davant de Sánchez i, posteriorment, l'ha saluda de passada amb un fugaç 'hola' però no hi ha hagut encaixada de mans. Durant la primera votació, també s'han trobat de cara Jordi Sànchez i Pedro Sánchez, que s'han donat la mà i han parlat breument. El diputat de JxCat també ha fet dos petons a Margarita Robles.

A l'inici de la sessió també s'ha vist els tres diputats presos de JxCat obrint uns sobres que els han facilitat els companys d'escó i que es tractava de cartes que els hi ha adreçat Carles Puigdemont. En la segona votació per a la presidència, Jordi Turull ha baixat fins a l'escó que ocupa José Zaragoza i en passar per davant de Pedro Sánchez l'ha saludat amb un ràpid 'hola' però no hi ha hagut encaixada de mans, com sí s'ha produït amb Rull, Turull i Junqueras.

Enmig de les votacions, Sànchez també s'ha aixecat a parlar amb l'exministra i candidata a presidir la cambra, Meritxell Batet, i la portaveu socialista, Adriadna Lastra.

Converses i salutacions

Aprofitant que les votacions són llargues i la sessió durarà diverses hores, l'ambient a l'hemicicle és relaxat i s'ha vist els quatre diputats empresonats conversant amistosament amb els seus companys de grup i també d'altres que s'acostaven a saludar-los, com els bascos de PNB i Bildu. Aprofitant el primer recompte, molts diputats han sortir de l'hemicicle per anar a la cafeteria reservada per als diputats. També ho han fet Sànchez, Rull i Turull. Mentre siguin al Congrés tenen llibertat de moviments dins l'hemicicle, tot i que les porten que hi tenen accés directe estan custodiades en tot moment per la policia.