22 de maig de 2019
22.05.2019
Diari de Girona

La justícia rebutja la querella de Puigdemont contra dos membres de la JEC

Un jutjat de Madrid inadmet a tràmit la denúncia per prevaricació que havia presentat Lliures per Europa contra dos vocals de la Junta Electoral proposats per PP i Cs que havien demanat vetar-lo a les europees

21.05.2019 | 23:59
La justícia rebutja la querella de Puigdemont contra dos membres de la JEC

El jutjat d'instrucció número 51 de Madrid va decidir no admetre a tràmit la querella per prevaricació que havia presentat Lliures per Europa, la coalició encapçalada per Carles Puigdemont, contra dos vocals de la Junta Electoral Central (JEC) que havien estat proposats per PP i Cs, autors dels recursos que demanaven que Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí no fossin elegibles en les eleccions europees del 26 de maig.

La querella constatava que els dos ja s'havien pronunciat prèviament en contra de Puigdemont a través de xarxes socials i mitjans de comunicació. La jutgessa defensa la seva llibertat d'expressió i diu que no s'ha aportat cap indici de prevaricació.

Pel que fa a un dels vocals, la jutgessa argumenta que dels missatges que va penjar a Twitter no es desprèn cap delicte de prevaricació, perquè en ells no parla del caràcter elegible o inelegible de Puigdemont, sinó que fa consideracions sobre l'incompliment del termini del tribunal alemany per resoldre sobre l'euroordre, sobre la necessitat que els polítics estiguin empresonats quan cometen delictes o es pregunta si el govern espanyol farà alguna cosa amb la presentació del llibre de l'expresident a la delegació de la Generalitat a Brussel·les.

«Està fent ús de la seva llibertat d'expressió», va concloure la resolució. En tot cas, afegeix que si Lliures per Europa considera que aquestes manifestacions privaven el vocal de la seva deguda imparcialitat, l'hauria d'haver recusat o hauria d'haver invocat la nul·litat de l'acte administratiu. En tot cas, això «no permet per se considerar la decisió com a prevaricadora».

«Pot dictar-la convençut de la legalitat i justícia de la seva decisió al marge de la simpatia o antipatia que li generi l'afectat. No hi ha ni un sol indici que avali la tesis que actuava deliberadament de forma injusta quan va votar en la Junta Electoral Central», argumenta.


Llibertat d'expressió i de càtedra

Pel que fa a l'altre vocal, que és catedràtic de Dret Administratiu de la Universitat Pompeu Fabra, la querella aportava un article publicat en un mitjà i en el seu bloc on insta a canviar la Llei Orgànica de Règim Electoral General (LOREG) perquè Puigdemont no sigui elegible.

La jutgessa remarca que en aquest cas no només hi ha la llibertat d'expressió, sinó també la llibertat de càtedra. Segons ella, el vocal pren una postura jurídica: que l'expresident és elegible amb l'actual legislació vigent, i creu que caldria canviar-la.

A l'hora de votar, però, canvi de criteri. La jutgessa creu que és perfectament possible fer-ho perquè pot haver tingut accés a elements nous pels recursos presentats per PP i Cs o per la discussió col·legiada amb els altres membres de la junta.

La resolució també descarta la prevaricació perquè la resolució no és arbitrària, sinó que és un acord «motivat en dret».

Després d'aportar diferent jurisprudència, la jutgessa decideix no admetre a tràmit la querella. Contra la resolució es pot presentar recurs.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit