Un centenar de repartidors de Glovo s'han concentrat aquest diumenge a la tarda davant de la seu de la companyia al carrer de Pallars de Barcelona en contra de la precarietat laboral després que un company morís aquest dissabte a la nit en ser atropellat.

Durant la protesta, que s'ha desenvolupat en un ambient de tensió, s'han cremat motxilles de Glovo i s'ha tallat el carrer. Diverses dotacions d'antiavalots dels Mossos d'Esquadra han acudit al lloc de la concentració quan un grup dels manifestants han intentat accedir a l'edifici d'oficines de la companyia.

El repartidor, de 22 anys, va morir cap a les 23.30 hores d'ahir dissabte en l'encreuament entre el carrer Balmes i la Gran Via, en un accident que està sent investigat per la Guàrdia Urbana.

L'Ajuntament de Barcelona ha lamentat la mort del jove i ha traslladat el seu condol a la família, mentre que els sindicats IAC i UGT han tornat a denunciar les condicions de treball d'aquests repartidors "i la falta de protecció en riscos laborals i la fragilitat del col·lectiu davant els accidents".

L'empresa Glovo ha lamentat profundament la mort d'un dels seus repartidors, ha anunciat que activarà l'assegurança privada que cobreix l'activitat i ha assegurat que està "col·laborant amb les autoritats per determinar les causes d'aquest lamentable succés" i contactant amb la família del jove, que, segons els seus companys, era d'originari del Nepal, per transmetre el seu suport i condols.

"Quan s'aclareixin els fets iniciarem els tràmits per activar l'assegurança privada que cobreix l'activitat del repartidor en cas d'accident", ha afegit l'empresa, que ha pregat "màxima prudència fins que les autoritats resolguin els fets".

«Sabíem que això passaria abans o després»

"Sabíem que això passaria abans o després perquè aquest model de negoci t'obliga a treballar moltes hores", ha dit a Efe Javier Morata, extreballador de l'empresa de repartiment amb bicicleta.

"Som els nous esclaus del segle XXI. Treballem en condicions indignes i el cansament provoca accidents", ha assenyalat un rider nepalès, que ha assegurat que coneixia el mort i que era compatriota seu.

"Els immigrants encara cobren menys que els nacionals -ha aclarit Morata-, perquè com no tenen papers no facturen directament a l'empresa sinó que ho fan a través d'intermediaris que s'emporten una comissió".

Alguns dels treballadors han col·locat flors i veles a la porta de l'empresa i han intentat fer un acte de record pacífic, però altres s'han mostrat molt indignats i han tirat les bicicletes enmig de la calçada per tallar el carrer, on han cremat bosses de repartiment.

El sindicat UGT ha instat el govern i els grups parlamentaris a "regular adequadament" plataformes com Deliveroo, Glovo, Stuart i Ubereats i les seves condicions de treball.

Segons el sindicat, aquest atropellament "mostra que el treball precari i sense protecció de les plataformes digitals mata".

El sindicat defensa que els treballadors d'aquestes plataformes siguin considerats assalariats i denuncia la situació dels rider, "que fan el seu treball, precari, sense protecció i amb greus conseqüències sobre la seva salut, com s'ha demostrat lamentablement en aquesta ocasió".

El sindicat ressalta l'alta sinistralitat en aquest sector ja que, segons afirma, els repartidors recorren entre 60 i 80 quilòmetres diaris amb bicicleta i quan tenen un accident "en la majoria dels casos no són tractats com accident laboral, sinó com malaltia comuna".

UGT acusa aquestes empreses d'oferir feina "precària, abusiva, insegura" i culpa d'això el "despropòsit que la reforma laboral ha causat al mercat de treball donant peu a aquesta mena de treballs desregulats, que vulneren la legalitat laboral en considerar als seus treballadors com a autònoms quan són assalariats"