L'impacte real sobre l'economia catalana de l'aplicació del 155, del trasllat de seus socials d'empreses i de la retirada de dipòsits que va seguir a l'1-O és inapreciable o «pràcticament nul» en analitzar aquests factors més d'un any després.

Aquesta és la principal conclusió a què va arribar la Comissió d'Economia Catalana del Col·legi d'Economistes de Catalunya (CEC) després de celebrar un cicle de debats sobre «els efectes econòmics de les mesures impulsades per l'Estat arran del referèndum de l'1 d'octubre del 2017», un cop tancats els exercicis 2017 i 2018. El sector turístic és pràcticament l'únic àmbit en què l'impacte va ser important, segons l'estudi, que assegura que l'Estat va buscar amb la seva intervenció «enviar un missatge polític i propagandístic».

«Coordinada i planificada»

Segons les conclusions, la retirada de dipòsits va ser «coordinada i planificada i es va dirigir contra les grans entitats financeres amb seu a Catalunya amb l'ànim de forçar-les a explicitar una actitud netament hostil a la hipòtesi d'una independència de Catalunya».