El president de la Generalitat, Quim Torra, ha instat aquest divendres per carta al president del Govern, Pedro Sánchez, i a la Fiscalia General de l'Estat a atendre el document d'un grup de treball de l'ONU i exigir la llibertat dels "presos polítics" i una "indemnització" per a ells.

El Govern ha celebrat aquest divendres una reunió extraordinària per aprovar un únic acord, que reclama complir la resolució del grup de treball dependent del Consell de Drets Humans de Nacions Unides que qualifica d'"arbitrària" la privació de llibertat dels líders independentistes Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Torra ja ha enviat una carta a Sánchez en la que consta l'acord adoptat pel Govern - que també es farà arribar a la Fiscalia -, que fa seva aquesta resolució internacional i reivindica la posada en llibertat de tots els presos jutjats pel procés.

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha assegurat en roda de premsa que Sánchez "té l'obligació de donar resposta a allò que li demana el grup de treball" i ha advertit que, si no es compleix, el Govern ho "denunciarà a tot arreu" i impulsarà les "accions polítiques i legals" que faci falta perquè es faci efectiva aquesta resolució internacional.

Segons la missiva que Torra ha fet arribar a Sánchez, "el Govern de l'Estat espanyol està interpel·lat", després de fer-se públic el citat document del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de l'ONU, a "alliberar els presos polítics", perquè "no complir-lo és un desistiment de les seves obligacions que té com poder públic respecte a la defensa dels drets humans".

"Vostè sap que en aquest moment hi ha ciutadans de l'Estat espanyol que veuen vulnerats els drets més bàsics (...). Més enllà de les consideracions legals, la seva llibertat és una obligació moral i humanitària", afegeix el text.

El president reclama també en la carta a Sánchez que obri "una investigació per depurar responsabilitats" sobre l'empresonament dels líders independentistes i que insti a què es prenguin mesures perquè "els responsables d'aquesta vulneració flagrant dels drets humans responguin pels seus actes".

En la roda de premsa, Budó ha reaccionat també a la petició formal d'Espanya a l'ONU que dos dels cinc membres del grup de treball s'inhibeixin en el cas de l'empresonament dels líders independentistes en considerar que existeix en tots dos casos "un conflicte d'interessos".

La consellera ha titllat de "surrealista" que el Govern espanyol "no assumeixi responsabilitats" ni "afronti la realitat" i ha assenyalat que els membres del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de l'ONU són "persones de reconeguda solvència i experiència".

Els periodistes també han preguntat a Budó sobre les alertes llançades ahir a Torra a Sitges (Garraf) pel president del Cercle d'Economia, Juan José Brugera, qui va assenyalar que "la pèrdua de poder econòmic de Catalunya comença a notar-se" i va demanar donar prioritat a la gestió del dia a dia.

El que digui el Cercle d'Economia "interessa" la Generalitat, encara que són "opinions diferents" d'allò que pensa el Govern sobre la situació actual, ha afirmat.

Budó ha assegurat que "des de l'Estat es va intentar perjudicar Catalunya en aquests últims temps" i que tot i així "les dades diuen que no se'n van sortir".