La diputada de Junts per Catalunya (JxCat) Laura Borràs ha assegurat aquest dijous que en la seva cita amb Felip VI a la ronda de consultes, li ha dit que "els catalans no tenen rei" i li ha retret que amb el seu discurs del 3 d'octubre del 2017, es convertís en "actor de part" contra l'independentisme.

Borràs ha comentat als periodistes un cop finalitzada la reunió que li ha traslladat un missatge de l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont: "Em va demanar que li digués que m'agradava més com a Príncep de Girona que com a rei". El monarca va contestar, segons Borràs, que "a mi també m'agrada més com alcalde de Girona que com a President de la Generalitat.

Borràs ha comparegut en roda de premsa al Congrés després de la seva trobada amb el cap de l'Estat al Palau de la Zarzuela, que s'ha prolongat durant prop d'una hora.

"Li he dit que els catalans no tenim rei, però acudia a veure el rei d'Espanya perquè s'havia manifestat com un actor polític rellevant a partir de l'1 d'octubre", ha proclamat la diputada independentista.

Segons el seu parer, Felip "podia haver jugat un rol més discret" en el problema de Catalunya, però amb el seu discurs dos dies després del referèndum il·legal, "va ser actor de part i, per això, el seu discurs va fer que moltes persones, fins i tot monàrquiques i no independentistes, sentissin que el rei estava tenint part en aquesta situació".

Borràs ha acudit a la Zarzuela per ser "veu i fer d'altaveu dels presos polítics", entre ells, el cap de llista de JxCat, Jordi Sánchez, a qui el Tribunal Suprem va denegar participar a la ronda de consultes amb Felip VI.

Li ha fet entrega d'una carta de Sánchez, el contingut de la qual no ha revelat, si bé Borràs ha remarcat que el cap de l'Estat hauria de tenir "empatia" cap a aquests presos i entendre el "dolor" de les seves famílies.

També li ha donat una còpia de l'opinió del grup de treball de l'ONU sobre la presó dels líders independentistes.

"No pot castigar-se una realitat ignorant-la. És necessari conèixer-la i fer l'esforç de comprendre-la. I avui la realitat s'ha assegut davant d'ell per poder donar-li a conèixer la situació de viva veu", ha dit la diputada catalana.

En la seva conversa a la Zarzuela, Borràs ha revelat que "ha mirat als ulls el monarca espanyol per dir-li el que potser mai no havia escoltat dels llavis d'una dona catalana" que va anar a votar l'1 d'octubre com milers de ciutadans que "van ser violentament reprimits".

Amb vista al nou escenari polític, la portaveu de JxCat ha demanat a Felip VI que concreti quin paper està disposat a adquirir a partir d'ara, "si serà àrbitre o moderador o el rei que despenjava el telèfon" en assumptes com el de la Seat, o el del discurs del 3 d'octubre.