Els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal especialitzada en robatoris amb força a domicilis que els dos cossos policials qualifiquen com una de les "més actives" en aquest tipus de delictes. L'operació s'ha saldat amb 26 detinguts per delictes contra el patrimoni, 14 dels quals estan en presó preventiva, i 61 persones més arrestades per infracció de la Llei d'estrangeria. L'organitzada ocupava l'antiga escola Menéndez Pidal de Barcelona, on es va rodar la sèrie de TV3 'Merlí', a l'interior de la qual els investigadors han arribat a acreditar la presència de més de 100 persones d'origen georgià, tot amb nombrosos antecedents policials per delictes contra el patrimoni. L'escola va ser desallotjada el passat 29 de maig, on a més de georgians també hi vivien una trentena de joves okupes que es dediquen a les arts circenses i escèniques i que vivien separats per problemes de convivència.

Segons han informat els Mossos i la Policia Nacional, que en aquesta operació han comptat amb la col·laboració de la policia de Geòrgia, la investigació va començar el primer trimestre del 2018, quan pocs mesos després d'haver acabat el rodatge de la sèrie de TV3, un grup de persones d'origen georgià va ocupar l'edifici i es van començar a produir robatoris amb força a domilicis al barri on hi ha l'escola, el de Sant Genís, i altres delictes contra el patrimoni. Els veïns van posar-ho en coneixement de la policia.

Els Mossos van detenir un primer grup de persones de nacionalitat georgiana que s'havien amagat a l'institut just després de cometre un robatori en un pis de la zona. Al cap d'uns dies, alguns dels arrestats, que havien quedat en llibertat amb càrrecs, van ser detinguts novament a Madrid per delictes de la mateixa naturalesa que havien comès amb d'altres lladres de nacionalitat georgiana.

A partir d'aquell moment es va iniciar el treball conjunt entre els dos cossos policials, que van concloure que estaven davant d'una de les organitzacions criminals "més actives i amb més integrants" de les que havien operat mai a la ciutat de Barcelona.

Els investigadors han acreditat la presència de més de 100 persones d'origen georgià dins del centre escolar, tots amb nombrosos antecedents policials també en diversos països de la Unió Europea (UE). Es tracta sempre de delictes contra el patrimoni i, especialment, robatoris amb força en domicilis, tipologia delictiva en la que els investigats s'havien especialitzat.

Segons els Mossos, els detinguts s'organitzaven en grups de tres o quatre persones que sortien algunes nits a cometre robatoris amb força en habitatges ubicats a la rodalia de l'escola, però també en altres districtes de la ciutat o municipis de la demarcació de Barcelona. De fet, a més de Barcelona i Madrid, el grup també va cometre robatoris en domicilis de Martorell, Cerdanyola del Vallès, Terrassa, Sitges, Berga, Abrera, Mataró, Santa Coloma de Gramenet i Montcada i Reixac.

Segons el relat policial, els lladres seleccionaven els pisos fent servir marcadors. Col·locaven petites peces de plàstic o tires de cola als marcs de les portes d'entrada amb la finalitat de saber si els propietaris serien a l'interior del pis o no.

A més, els Mossos també asseguren que els detinguts sortien algunes tardes per dur a terme furts en establiments comercials de la capital catalana i en municipis de l'àrea metropolitana.

Les primeres detencions es van produir durant el mes de gener i la investigació va acabar el passat 29 de maig amb el desallotjament de l'antiga escola. De fet, el 4 d'abril passat, els Mossos ja van detenir l'antic centra una desena de persones per robatoris en domicilis. En l'operació, dirigida pel jutjat d'instrucció número 11 de Barcelona, també van escorcollar un domilici de Castelldefels on es rebien els efectes robats.

Segons els Mossos, des del moment en què es van iniciar les fases de desarticulació de les diferents cèl·lules operatives de l'organització, hi ha hagut un descens continuat d'un 20% de robatoris amb força a domilici a la ciutat.