L'expresident del Govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero va manifestar ahir que creu que l'Executiu central hauria de plantejar-se indultar els presos independentistes si els ho demanen: «Estic a favor que s'estudiï si ho demanen. Però el president del Govern sempre té més informació que ningú».

Així ho va exposar l'expresident socialista en una entrevista a Rac1 recollida per Europa Press en preguntar-li sobre aquesta qüestió, sense voler-hi afegir res més: «No vull que em diguin: Ja hi torna aquest».

No comprometre el diàleg

També va explicar que, abans de l'inici del judici al Tribunal Suprem, va parlar per telèfon amb l'exvicepresident del Govern i líder d'ERC, Oriol Junqueras, que ho tornaria a fer, i que desitja una sentència del Tribunal Suprem «que no comprometi el diàleg».

Va revelar que va ser una breu conversa, que el líder republicà li va traslladar que estava a favor del diàleg i que procurés defensar-lo: «Em va dir que apostava pel diàleg, que calia dialogar. Soc un militant del diàleg i de l'enteniment amb Catalunya». A l'espera de la sentència per als presos independentistes, ha confiat que permeti «recuperar la necessària, desitjable i saludable convivència» malgrat manifestar el seu respecte pel pronunciament que faci el Tribunal Suprem. Zapatero va fer una crida als partits independentistes al Congrés dels Diputats a «reflexionar» què esperen de la propera legislatura i els ha demanat que «facilitin sense més» la investidura del candidat del PSOE, Pedro Sánchez. En aquest sentit, va avançar que «el tema més important a afrontar» durant els propers quatre anys serà Catalunya.