L'incendi que s'ha declarat aquesta tarda a la comarca de la Ribera d'Ebre afecta ja més de 2.500 hectàrees i avança sense control, fins a l'extrem que els Bombers de la Generalitat han sol·licitat l'ajuda de la Unitat Militar d'Emergències (UME).

En les tasques d'extinció hi treballen 74 dotacions dels Bombers, 60 de les quals terrestres i 14 aèries, que lluiten contra un foc que segueix descontrolat i ha obligat a desallotjar diverses masies, segons les dades facilitades pels Bombers de la Generalitat.

La Delegació del Govern a Catalunya, de la seva banda, ha informat que han activat la intervenció de la UME i asseguren que tant la Delegació com les subdelegacions de Lleida i Tarragona "treballen intensament en la col·laboració amb la resta d'administracions".

El foc ha començat al voltant de les 14.30 hores i els Agents Rurals i els Bombers estudien la possibilitat que l'origen hagi estat l'autocombustió d'un femer.

L'incendi, que s'ha iniciat a l'altura del quilòmetre 10 de la carretera T714, que va de Vinebre a la Torre de l'Espanyol, ha evolucionat de forma molt ràpida conduït pel vent que bufa a la zona i ha saltat algunes pistes forestals i carreteres locals.

En aquests moments, les flames afecten quatre termes municipals, la Torre de l'Espanyol, Vinebre, Flix i la Palma d'Ebre.

"Avui serà difícil que puguem donar per estabilitzat el foc. Demà haurem de continuar amb aquests mitjans o incrementar-los. Quan afluixi el vent ens ajudarà a confinar més l'incendi, però de cara demà les temperatures pujaran més i les humitats relatives seran baixes", ha explicat el cap de l'operatiu dels Bombers, Jordi Solà.

"Feia dies que avisàvem del risc"

El foc s'ha produït en plena onada de calor: "Ja feia dies que avisàvem del risc. Humitats relatives molt baixes, temperatures molt altes, si a això li sumem el vent i la sequera acumulada, tot això sumat ha produït aquest gran incendi", ha afegit Solà.

Els Bombers de la Generalitat han demanat als Mossos d'Esquadra l'evacuació preventiva de diverses masies aïllades de la zona de la Palma d'Ebre, Bovera, Flix, Maials i Llardecans i un total de 21 persones provinents d'aquestes masies passaran la nit al pavelló de Flix.

El director territorial d'Interior, Joan Juan, ha explicat que la majoria de les persones desallotjades han pogut allotjar-se a cases pròpies o de familiars.

A la Torre de l'Espanyol un veí ha perdut tot el bestiar de la seva granja, que ha quedat arrasada. "Ens costarà refer-nos i trigarem a oblidar-ho", ha expressat l'alcalde d'aquesta població, Joan Juncà.

Cinc carreteres estan tallades com a conseqüència d'aquest incendi: la C12 (entre Maials i Flix), la T703 (a la Palma d'Ebre), la C233 (entre Bovera i Flix), la T714 (la Torre de l'Espanyol) i la T2237 (entre Vinebre i la Palma d'Ebre).

Protecció Civil de la Generalitat manté activada l'alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per l'onada de calor i ha emès un avís de prealerta del Pla per Incendis Forestals (INFOCAT).

Està previst que s'incorporin altres mitjans aeris del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació per donar suport als mitjans que ja treballen en l'incendi.

Així mateix, els Bombers de la Generalitat han activat maquinària pesant que també s'incorporarà a les tasques d'extinció les pròximes hores.

Col·laboren amb els Bombers de la Generalitat diferents unitats dels Agents Rurals, Mossos, Agrupacions de Defensa Forestal, Protecció Civil, policies locals i Sistema d'Emergències Mèdiques.

Els Bombers de la Generalitat han activat el Centre de Comandament, que han instal·lat a Vinebre, per coordinar les tasques de gestió