El foc forestal de la Ribera d'Ebre ja crema 5.500 hectàrees, segons les últimes estimacions, amb un total de 53 persones evacuades. Protecció Civil de la Generalitat ha elevat a fase d'emergència el pla Infocat per aquest incendi, que va començar dimecres a dos quarts de tres de la tarda. Hi ha 43 dotacions terrestres i 15 mitjans aeris treballant per estabilitzar el foc, amb especial preocupació pel flanc dret. El costat esquerre ja ha quedat ancorat a la C-12, que actua de tallafocs. La Generalitat demana evitar desplaçaments innecessaris per la zona. En el total d'efectius que hi treballen s'inclouen quatre avions del Ministeri d'Agricultura i 230 efectius de la Unitat Militar d'Emergències (UME).

Els equips d'extinció han dividit el flanc dret en dos sectors: el nord i el sud. L'estratègia, en aquests moments, passa per prioritzar aquesta última. "És la zona més crítica que tenim en aquesta finestra d'intervenció", ha assegurat el cap d'intervenció de bombers, Antonio Ramos. Posteriorment, els esforços es concentraran en l'ancoratge del sector nord d'aquest flanc dret. De moment, treballen en les tasques d'extinció 42 dotacions terrestres dels bombers amb 350 efectius, així com dotze dels quinze efectius aeris mobilitzats i 230 membres de la Unitat Militar d'Emergències (UME) de l'exèrcit espanyol.

Ramos ha reiterat el missatge, adreçat a la població i, especialment, als propietaris de masies o habitatges a la zona, que no accedeixin a l'interior de la zona afectada. "Hem evacuat tot el perímetre de l'incendi. És molt important que es respecti i no hi entrin ciutadans i propietaris de masies perquè pot dificultar l'extinció i posar en perill vides. Ningú pot entrar al perímetre fins que el tinguem controlat", ha tancat.

De moment, la xifra de persones evacuades ronda la cinquantena. Aquest passat dimecres a la nit, 26 han dormit a l'escola Enric Grau i Fontserè de Flix (Ribera d'Ebre), quatre a la població de Bovera (les Garrigues) i nou a Vinebre. Aquests últims, majoritàriament d'origen anglès, han estat traslladats aquest dijous al matí a l'escola de Flix, on seran reagrupats amb la resta de persones desallotjades. "Si la cosa anés a més, s'habilitaria un altre lloc a Maials", ha avançat, ha avançat l'alcaldessa de Vinebre i presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre.

Carim ha corroborat que l'evolució de l'incendi segueix sent "poc encoratjadora" perquè durant la nit no s'ha pogut fer l'avançament que haurien desitjat els Bombers. "L'incendi està molt actiu però estem treballant amb les mateixes previsions d'ahir, que no passi a les comarques veïnes del Priorat i el Segrià", ha apuntat.