Els bombers confiaven a donar per controlat durant la matinada l'incendi que es va declarar dimecres a la Ribera d'Ebre si el vent no ho impedia, mentre les administracions treballen en un pla de xoc per rellançar una zona on han cremat unes 6.000 hectàrees. Els bombers van treballar ahir en el perímetre de l'incendi, que també ha afectat les comarques lleidatanes de Garrigues i Segrià. Un total de 50 dotacions -34 vehicles autobomba dels Bombers de la Generalitat, dotacions dels agents rurals, 3 helicòpters i vehicles de suport i comandament- van refrescar el terreny i van consolidar el perímetre de l'incendi en el terç superior del flanc dret. A primera hora del matí, tots els efectius de la Unitat Militar d'Emergències (UME) que han col·laborat en la lluita contra l'incendi han tornat a les seves respectives bases

El president de la Generalitat, Quim Torra, es va desplaçar fins al centre de comandament habilitat al municipi de Vinebre, on es va reunir amb els alcaldes dels vuit municipis afectats per l'incendi, un dels més importants els últims anys a Catalunya. Torra va prometre un «pla de xoc» per pal·liar els danys de l'incendi, i va agrair la tasca «heroica» dels equips d'emergència, que van evitar que cremessin les 20.000 hectàrees que la Generalitat va preveure que podien quedar afectades, donat el seu potencial.

Les autoritats municipals, va explicar el president de la Generaltat, es dedicaran aquesta setmana a diagnosticar amb detall els danys materials i els perjudicis econòmics generats per l'incendi. De la seva banda, la Generalitat, la Diputació i la Delegació del Govern es coordinaran, segons Torra, per donar una resposta conjunta de les administracions davant les peticions del territori. Dissabte que ve, alcaldes i representants de les altres administracions es reuniran per avançar en l'esmentat pla i decidir si convé demanar la declaració de zona catastròfica.

Segueixen desallotjades de les seves masies una trentena de persones, de les quals vint es troben al centre d'acollida de Flix, quatre al de Palma d'Ebre, i cinc al de Bovera. A més, s'ha habilitat el número 977 41 11 58 per informar tots els afectats sobre l'estat de les seves cases, finques i ramats. De les cinc carreteres locals que van ser tallades dimecres passat, segueixen tancades dues, la T-703, de Palma d'Ebre a la C-233, i la C-233, de Bovera a Flix.

Polèmica a les xarxes socials

Les xarxes socials van ser l'escenari en el qual la gestió d'aquest incendi va generar un nou xoc entre els dos socis del Govern, JxCat i ERC. Després d'haver necessitat diversos dies per estabilitzar l'incendi, a ERC han aparegut veus crítiques amb la gestió del conseller d'Interior, Miquel Buch, de JxCat. El president de la sectorial de Seguretat, Emergències i Protecció Civil d'ERC, Ricard Ruiz, va exposar les seves crítiques cap a Buch en un article al web dels republicans que va ser esborrat. El portaveu de JxCat al Parlament, Albert Batet, va retreure als republicans la seva actitud.