Diversos eurodiputats, entre ells la «número dos» d'ERC Diana Riba, van mostrar a l'inici de la sessió constitutiva del Parlament europeu tres cartells amb la imatge de l'expresident català Carles Puigdemont i d'Oriol Junqueras Toni Comín per reivindicar els seus drets com a eurodiputats.

L'eurodiputat del Sinn Féin Matthew Carthy va prendre la paraula i va reclamar al president sortint de l'Eurocambra, Antonio Tajani, que es reconeguin els drets polítics dels líders independentistes. La intervenció va concloure sense resposta de Tajani a aquest senyal de suport al moviment independentista català, en la qual se li va demanar una declaració de suport.

«Aquesta Eurocambra ha d'estar del costat de la democràcia i dels Drets Humans i que es pugui escoltar en ella la veu dels catalans, perquè si no es destruirà la credibilitat d'aquesta democràcia», va dir l'eurodiputat del Sinn Fein.

«Un Parlament europeu que es constitueix sense tres dels seus eurodiputats perquè se'ls ha vetat és un Parlament sense legitimitat. Avui més de dos milions de votants europeus no estan representats», es va queixar Riba en un tuit difós des del ple.

L'eurodiputat i secretari general del PPE, Antonio López-Istúriz, va expressar ahir la seva satisfacció perquè la Justícia europea hagi negat a Carles Puigdemont i a Toni Comín la possibilitat d'exercir el seu càrrec com a parlamentaris a l'Eurocambra ja que els «shows patètics de Puigdemont afecten moltíssim a la imatge d'Espanya».

L'eurodiputat de Catalunya a Comú, Ernest Urtasun, va afirmar que «des d'una perspectiva catalana és un dia una mica trist» per la impossibilitat que alguns líders independentistes fugats o en presó provisional, com l'expresident o l'exvicepresident, prenguin possessió de l'escó europeu.

L'eurodiputat de Ciutadans Jordi Cañas va considerar ahir que el fet que l'Eurocambra hagi iniciat la seva nova legislatura és «un exemple de normalitat democràtica».

Paral·lelament, la presidenta del Grup dels Verds / ALE al Parlament Europeu, l'alemanya Ska Keller, va avisar ahir que el fet que Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín no hagin pogut prendre possessió dels seus escons a l'Eurocambra és «un problema greu» que haurà de ser estudiat pel pròxim president de la institució.

L'altre anècdota de la constitució del ple es va donar quan els diputats britànics pro-Brexit van donar l'esquena al ple del Parlament mentre sonava l'himne europeu.

Luxemburg atén el Suprem

Al mateix temps, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va registrar ahir la qüestió prejudicial plantejada pel Tribunal Suprem i enviada ahir a l'òrgan situat a Luxemburg perquè clarifiqui l'abast de la immunitat d'Oriol Junqueras, en presó preventiva pel judici del procés.