El Govern central ha demanat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que tanqui les delegacions catalanes, "ambaixades", a Alemanya, Suïssa i el Regne Unit per considerar-les "lesives per als interessos de l'Estat i al servei d'un projecte secessionista inconstitucional".

El Ministeri d'Afers Estrangers ha sol·licitat a l'Advocacia de l'Estat que demani la "paralització de l'activitat" d'aquestes delegacions ja que són les que estan realitzant "amb singular intensitat" tasques a favor dels objectius del procés secessionista de Catalunya que ha estat declarat inconstitucional pel Tribunal Constitucional.

En una nota, el Ministeri ha recordat que l'Advocacia de l'Estat ha recorregut davant el TSJC atès que es constata que les delegacions contravenen "de forma evident" les lleis que estableixen la competència exclusiva de l'Estat en matèria de relacions exteriors.

Segons ha informat el TSJC, la secció cinquena de la sala contenciosa administrativa ha rebut avui l'escrit de l'Advocacia de l'Estat, per la qual cosa haurà de resoldre si admet a tràmit la seva petició de mesures cautelars per tancar les delegacions de Berlín, Ginebra i Londres.

La petició de tancar aquestes tres "ambaixades catalanes" l'ha formulat l'Advocacia de l'Estat en el marc de la causa que es tramita a la secció cinquena de la sala contenciosa-administrativa del TSJC arran d'una demanda d'Exteriors contra el restabliment de les delegacions del Govern de la Generalitat en el Regne Unit, i Irlanda, Alemanya, els Estats Units, Itàlia, Suïssa i França.

El passat 27 de juny també va recórrer l'obertura de les "ambaixades catalanes" a Mèxic, l'Argentina i Tunísia per considerar que són "instrument fonamental" per promoure les tesis del secessionisme i "denigrar" la imatge internacional d'Espanya.

Exteriors ha informat que aquest dilluns ha decidit demanar el tancament cautelar de les oficines de Berlín, Londres i Ginebra per la "singular intensitat" de les tasques que realitzen a favor dels objectius del procés secessionista de Catalunya.

Per això, subratlla Exteriors, la sol·licitud de mesures cautelars presentada "se circumscriu en aquest moment a l'activitat d'aquestes tres delegacions".

L'escrit presentat argumenta que aquestes oficines "es troben en funcionament i contravenint de forma evident amb la seva activitat entre d'altres, un títol competencial i exclusiu de l'Estat, com les relacions internacionals, com límit de l'acció exterior de les comunitats autònomes".

Per al Ministeri, el restabliment d'aquestes oficines persegueix un "fi inconstitucional com és la creació d'una estructura d'Estat, al servei d'un projecte de transició nacional de caràcter secessionista inconstitucional, amb greu perjudici per a la política exterior d'Espanya".

La nota subratlla que Exteriors "lamenta haver de sol·licitar les citades mesures cautelars però no se li deixa una altra opció per preservar" la competència exclusiva de l'Estat de regular i coordinar les activitats amb projecció externa de les comunitats autònomes.

Apunta també que "no es discuteix la legitima acció exterior que Catalunya (com qualsevol altra comunitat autònoma) pot desplegar en l'àmbit de les seves competències", sempre que sigui de conformitat amb l'ordenament constitucional i estatutari i la jurisprudència.