El Govern va evitar ahir abordar el conflicte entre JxCat i ERC per la Diputació de Barcelona i, malgrat les diferències entre les dues forces que ho componen, segueix «conjurat» de forma «granítica» per continuar amb la legislatura.

Així ho va exposar la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, que va evitar valorar el conflicte entre ERC i JXCat pel pacte de l'espai postconvergent amb el PSC en la Diputació, escudant-se en el fet que l'assumpte no es va abordar en el Consell Executiu, segons va asseverar.

Tanmateix, va assenyalar que l'executiu no és «monolític» perquè el formen dos partits, però ha asseverat que les «discrepàncies en la valoració dels pactes postelectorals» entre JxCat i ERC «no afecta el Govern, que és granític».

A l'espera dels comuns

Paral·lelament, el portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, va assegurar ahir que la seva formació «analitzarà el nou escenari» obert a la Diputació de Barcelona després d'indicar els comuns que no donen suport a cap dels dos possibles pactes de govern, ni el de PSC-JxCat ni el d'ERC-JxCat. Segons va explicar Eduard Pujol en una roda de premsa, JxCat considerava fins ara que el pacte amb ERC era inviable sense el suport dels comuns, però la situació pot haver canviat en indicar avui mateix aquests últims que no donaran suport al pacte del PSC amb JxCat. Una abstenció dels comuns a qualsevol de les dues possibles candidatures a la presidència de la Diputació de Barcelona implica una situació d'empat, atès que el PSC i ERC tenen exactament el mateix nombre de diputats provincials, setze cada partit.

Cuixart reclama «sentit d'Estat»

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va emplaçar JxCat i ERC a tenir «sentit d'estat» per superar la crisi que travessen fruit de l'acord de la formació de Carles Puigdemont amb el PSC a la Diputació de Barcelona. «És d'un manca de sentit d'estat total. Necessitem els partits polítics, però han d'entendre que són una part», va subratllar. D'altra banda, l'ANC va convocar ahir concentracions contra els pactes amb forces «del 155».

L'entitat sobiranista es manifestarà avui a les 19 hores a un punt intermig entre les seus d'ERC i PDeCAT, i demà a les 11 hores ho farà a prop de la Diputació de Barcelona.

Albiol ofereix els regidors

El regidor del PPC de Badalona Xavier García Albiol, va oferir investir «sense condicions» al PSC a la presidència d'aquest òrgan per evitar així que «la tercera institució de Catalunya» sigui «presonera de Carles Puigdemont».