El Tribunal Suprem ha confirmat aquest dijous la situació de rebel·lia de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i dels exconsellers que es troben a l'estranger, que va declarar el jutge instructor del procés independentista, Pablo Llarena, ara fa un any. També ha ratificat l'aplicació de l'article 384 bis de la Llei d'Enjudiciament Criminal (LECrim) a partir del qual es va acordar la seva suspensió automàtica per exercir qualsevol càrrec públic.

Així ho ha reafirmat la Sala Penal de l'alt tribunal, que presideix Manuel Marchena, després de revisar els recursos que van interposar l'expresident català i els exconsellers Clara Ponsatí, Lluís Puig, Meritxell Serret i Toni Comín contra aquestes actuacions que Llarena va dictar el juliol del 2018.

En el cas de la declaració de rebel·lia, els magistrats entenen que concorren els requisits legals per adoptar aquesta decisió, perquè Puigdemont i els exconsellers se'n van anar d'Espanya quan van conèixer que la Fiscalia presentaria una querella, per la qual cosa la seva intenció sempre va ser "situar-se fora de l'abast directe de les autoritats espanyoles". Així mateix, recorda que els cinc exmembres del Govern van manifestar en tot moment la seva oposició expressa a ser entregats quan es van impulsar les euroordres.