El Consell General del Poder Judicial ha decidit investigar si la Generalitat ha accedit de forma indeguda a tractaments jurisdiccionals als jutjats i tribunals d'aquesta comunitat per fer activitats d'inspecció, control o seguiment, quelcom que el Departament de Justícia nega. La Comissió Permanent del CGPJ ha pres aquesta decisió després que diversos jutges comuniquessin que als seus ordinadors havia aparegut un missatge de la Secretaria d'Administració i Funció Pública de la Generalitat en què els informava de la possibilitat d'accés als seus equips per portar a terme tasques de «control i seguiment».

Segons la informació aportada per aquests jutges i confirmada per la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, perquè els jutges poguessin superar aquesta pantalla i accedir als seus equips havien de punxar una pestanya de «confirmació de lectura» després d'un missatge que incloïa una «manifestació expressa» del coneixement dels termes i condicions de la instrucció en virtut de la qual es plantejava aquest accés, la 3/2018 d'aquell departament de la Generalitat.

El CGPJ, òrgan responsable de la protecció de dades en els tractaments jurisdiccionals, ha requerit a la Generalitat perquè suspengui provisionalment «tota activitat d'inspecció, control o seguiment sobre tractaments jurisdiccionals» i perquè, en el termini de quinze dies, «informi de manera detallada de tots els accessos que s'hagin dut a terme a Jutjats i Tribunals de Catalunya».

La Conselleria de Polítiques Digitals i Administració Pública va respondre al Consell General del Poder Judicial que el missatge de la Generalitat que ha aparegut a les pantalles dels ordinadors d'alguns jutjats a les últimes setmanes només suposen l'acceptació de l'actualització dels termes d'ús de les tecnologies de la informació i comunicació de l'administració de la Generalitat.

Fonts del Departament van explicar que des de la transformació del lloc de treball dels jutjats del 2014, quan un usuari s'incorpora al Departament, en la seva primera connexió a l'ordinador, ha de confirmar la lectura de la instrucció 1/2012 sobre l'ús de les TIC. En l'àmbit corporatiu de la Generalitat s'han fet accions d'actualització perquè es confirmi la lectura de la nova instrucció 3/2018, de la Secretaria d'Administració i Funció Pública. Des del 7 de juny aquest missatge s'aplicava a les noves incorporacions de personal en la seva primera connexió a l'ordinador. El 8 de juliol es va fer l'activació de forma general a tots els usuaris del Departament de Justícia, que ja havien confirmat la lectura de la instrucció anterior.