La degana del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB), Maria Eugènia Gay, defensa que el 155 era «inevitable» davant la «deriva incontrolable» que va viure Catalunya i destaca la «qualitat excepcional» de la justícia espanyola, enfront d'un poder polític incapaç de dialogar en un «moment històric».

La degana entra en el debat sobre el procés, quan compleix dos anys al capdavant del Col·legi de l'Advocacia Catalana, càrrec al qual va accedir liderant una llista plural: sense anar més lluny, dos dels seus membres -Jordi Pina i Olga Arderiu- han defensat els líders independentistes al Tribunal Suprem.

Gay, que després de l'1-O va liderar una comissió per al diàleg que evités el xoc de trens entre els governs espanyol i català, considera que l'activació de l'article 155, «estrictament» per convocar eleccions, era una «última mesura» que «no es podia evitar», en un moment en què Catalunya «va agafar una deriva incontrolable».

Segons l'opinió de la degana, en el procés independentista l'Estat, que és «fort», ha actuat per «posar les coses al seu lloc amb les regles democràtiques»: d'una banda els polítics són a la presó, però de l'altra el Govern que va activar el 155 va ser expulsat amb la moció de censura de Pedro Sánchez.

La presó preventiva

La degana, en qualsevol cas, és crítica amb el fet que es dictés presó preventiva per als líders del procés, atès que es tracta d'una mesura «excepcional» que només s'ha d'adoptar quan no hi hagi cap altra que eviti que l'investigat pugui destruir proves, continuï delinquint o intenti fugir, riscos que han de ser acreditats «i no basar-se en meres apreciacions». Gay subratlla la «qualitat excepcional» del poder judicial a Espanya i la «normalitat» amb què segons el seu parer s'ha desenvolupat el judici de «Procés» al Tribunal Suprem, per la qual cosa troba una «irresponsabilitat» que alguns sectors polítics denunciïn la manca d'independència o les manques democràtiques de la justícia espanyola.