Horta de Sant Joan (Terra Alta) va homenatjar ahir els cinc bombers que van morir en l'incendi forestal que va devastar les muntanyes del municipi fa deu anys, un succés pel qual una dècada després encara no s'ha fixat la data del judici als dos acusats d'originar el foc, que va cremar unes 1.400 hectàrees de massa forestal.

Un sobtat canvi en la direcció del vent el 21 de juliol del 2009 va atrapar entre el foc sis bombers lleidatans d'elit del Grup de Reforç d'Actuacions Forestals (GRAF), que havien acudit a ajudar a sufocar l'incendi forestal que havia començat el dia anterior a Horta de Sant Joan.

Els bombers Jordi Morè, Pau Costa, Ramon Espinet, David Duaigües i Jaume Arpa van morir a conseqüència de les cremades. Josep Pallàs, llavors amb 36 anys, va resultar amb cremades el 75 per cent del cos, va sobreviure, i avui continua al cos de bombers.

Pallàs va participar ahir al migdia, deu anys després, a l'acte que va tenir lloc al costat de la placa que recorda als seus companys morts i en què estaven presents els familiars de les víctimes, el president de la Generalitat, Quim Torra; el conseller d'Interior, Miquel Buch; la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, i l'alcalde de la localitat, Jordi Martin.

Pallàs, va expressar que una dècada després els Bombers «s'han aixecat d'una situació que va ser molt dura» i va emplaçar el cos a mirar endavant. També va demanar als polítics que «mirin més enllà» dels quatre o cinc anys d'una legislatura i prenguin mesures a «30, 40 anys vista» per evitar focs com aquell.

Per la seva banda, el president Torra va subratllar que ara ja tenen capacitat per invertir i desenvolupar les conclusions sorgides de la comissió parlamentària que va investigar aquell foc. En la seva intervenció va agrair el treball dels bombers que van combatre contra el foc entre el 20 de juliol i el 3 d'agost del 2009.