El Govern de la Generalitat ret homenatge avui a Conxita Grangé, l'última supervivent catalana dels camps d'extermini nazi. Grangé viu en l'actualitat a Tolosa (França) i complirà 94 anys el pròxim 6 d'agost.

L'homenatge se celebra a la localitat de la Torre de Capdella (Pallars Jussà), on a l'espai Casa Grangé s'inaugura un plafó dels Espais de Memòria Democràtica dedicat a la supervivent, ha informat la Generalitat.

El reconeixement seguirà al Museu Hidroelèctric de Capdella, on tindrà lloc l'acte central, en què, juntament amb la consellera de Justícia, Ester Capella, participaran membres de la família i de l'associació Amical de Ravensbrück.

Conxita Grangé Beleta va néixer a Espui, el 6 d'agost del 1925, en una família de vuit germans. Amb 2 anys la van portar a casa dels seus oncles a Tolosa, on va viure fins a la Guerra Civil espanyola (1936-1939), quan la família es va traslladar a Catalunya per lluitar al costat de la República.

Acabada la guerra, Conxita Grangé va tornar a França per lluitar amb la resistència contra els nazis, fent d'enllaç amb els guerrillers i els maquis. Va ser aquí, quan el 24 de maig de 1944, van detenir a la jove al departament francès de l'Arieja. Lliurada a la Gestapo, va ser empresonada i torturada a Tolosa, des d'on la van deportar a Alemanya. El 9 de setembre va ser internada al camp de concentració de dones de Ravensbrück. Amb l'alliberació del camp, Grangé es va establir finalment a Tolosa i es va casar amb José Ramos Bosch, un antic guerriller català.