L'aeroport del Prat pateix retards tant en les sortides com les arribades d'avions a causa de la intensa pluja que ha caigut sobre la pista i que a més, ha obligat a aturar les operacions durant uns 30 minuts a les 12.53 hores. A més, la vaga de personal de terra d'Ibèria fa que els treballadors que fan els serveis mínims, considerats "abusius" pel sindicat UGT, estiguin complint estrictament i amb cert el seu horari, funcions i procediments, cosa que pot provocar que la feina, sobretot de 'handling' i revisió de les cabines dels avions, es faci més lentament. Per això, es preveu que els retards es vagin acumulant i siguin importants a partir de la tarda i el vespre.

Els serveis mínims del 70% marcats per Foment 'protegeixen' bona part dels vols a les illes Balears i Canàries, els vols domèstics amb una alternativa de transport superior a 5 hores i bona part dels vols internacionals. Del miler de vols previstos per aquest dissabte, se n'han cancel·lat 62, segons Ibèria i Aena, però el sindicat convocant considera que se'n podrien cancel·lar al voltant d'un centenar.

El personal de serveis mínims, però, treballa amb cert zel complint escrupolosament els protocols de la seva feina, no ampliant la jornada i només fent els vols que se'ls han assignat prèviament. Dels que poden fer vaga, un 85% l'estan seguint, segons UGT.

Els petits retards es van acumulant, cosa que la pluja ha agreujat, i això provocarà que al vespre puguin arribar a ser de fins a 5 hores, segons els sindicats.

Una quinzena de vaguistes s'han concentrat a la zona d'arribades de l'aeroport a partir de les 12 i fins les 14 hores, aproximadament, per mostrar les seves reivindicacions d'ampliar plantilla i estabilitzar l'actual.

La forta pluja provoca algunes inundacions i problemes de trànsit a l'àrea metropolitana

Més enllà de l'aeroport, el fort episodi de pluges ha provocat diverses inundacions i problemes de trànsit a l'àrea metropolitana de Barcelona. En el cas de la capital catalana hi ha hagut algunes acumulacions d'aigua en carrers i el fort aiguat ha arrossegat objectes del mobiliari urbà com contenidors. Durant diverses hores al llarg del matí, hi ha hagut una vintena de km de retenció a l'AP-7 en sentit sud, entre Rubí i Gelida, encara que a hores d'ara ja s'ha normalitzat la situació. Segons els Bombers de la Generalitat, han rebut 162 avisos a causa de la pluja entre les 11.00 i les 14.00, i els Bombers de Barcelona s'han rebut fins a 150 avisos de servei per inundacions i entrades d'aigua, encara que no hi ha hagut cap servei destacat.

La majoria dels serveis del cos han estat per inundacions, arbres caiguts i despreniments de pedres i han estat a la zona de l'àrea metropolitana, especialment a l'Hospitalet de Llobregat, Sant Just Desvern i Esplugues de Llobregat.

Un dels serveis realitzats pel cos de Bombers ha estat a la BV-2421 a la Riera de Lavernó a Subirats (Alt Penedès), on un home ha alertat que se li estava inundant el vehicle i la pluja l'estava arrossegant, encara que ha pogut sortir-ne.

El 112 ha rebut un total de 437 trucades relacionades amb 344 incidents produïts per les pluges fins a les 13.00 h, la ajoria al Barcelonès, el Baix Llobregat i el Vallès Occidental.

En el cas de Barcelona, en diverses zones s'han produït forts aiguats al carrers, que han arribat a arrossegar mobiliari urbà o a produir inundacions de clavegueram, així com dificultat la mobilitat dels vehicles. En alguns casos l'aigua, que baixava amb molta força, també s'ha endut cadires de diverses terrasses i branques d'arbres.

Segons el Meteocat a Barcelona s'ha recollit 42,8 mm d'aigua en 30 minuts i s'ha registrat una ratxa màxima de vent de 55 km/h poc després de dos quarts d'una del migdia.

Pel que fa a afectacions viàries, a l'AP-7 s'ha arribat als 20 km de retenció en sentit sud, entre Rubí i Gelida. Segons el Servei Català de Trànsit, també hi ha hagut 6 km de circulació afectada en sentit nord, de la Roca del Vallès a Llinars. La pluja també ha provocat diverses esllavissades que han obligat a tallar la circulació a tres vies comarcals, la C-532 a Sant Sadurní d'Anoia, la BT-103 al Bruc i la C-243 a Subirats, que continuen tallades.

La pluja també ha causat retencions a altres carreteres, com la N-340, amb 5 km en sentit sud a Gelida, i la C-17, amb 2 km de retenció a l'alçada de Granollers.

Protecció Civil ha activat aquest matí la prealerta del pla Inuncat per precipitacions intenses a Catalunya, especialment al Vallès Oriental i Occidental, el Barcelonès i el Baix Llobregat, encara que també ha la zona nord-est catalana. Avisen que els xàfecs poden anar acompanyats de ratxes fortes de vent i de calamarsa o pedra.

L'Ajuntament també ha activat el Pla Municipal d'Emergència per insuficiència drenant en fase d'alerta per les pluges a la ciutat.