La Junta Electoral Central (JEC) ha imposat sengles multes de 3.000 i 2.500 euros al president de la Generalitat, Quim Torra, per vulnerar la neutralitat informativa que ha de mantenir en campanya electoral amb diversos missatges institucionals emesos durant la festivitat de Sant Jordi.

En concret, la JEC sanciona Torra amb 2.500 euros de multa per l'enviament de correus electrònics als funcionaris de la Generalitat utilitzant "imatges o expressions identificables" amb el missatge electoral de determinats partits que van concórrer a les eleccions generals i europees del passat 28 d'abril.

Les missives, en les quals Torra felicitava per Sant Jordi els funcionaris de l'administració i els agraïa que haguessin aguantat el "timó de la nau" en moments de dificultats, feien referències al "nefast 155" i als polítics que estan "a l'exili o a la presó".

Segons el parer de la Junta Electoral, Torra, a més de vulnerar l'article 153 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General amb aquestes cartes, es va aprofitar de la situació de "superioritat derivada del càrrec administratiu que ostenta".

Per a la JEC, això vulnera els principis de "transparència i objectivitat" que tota Administració Pública ha de mantenir durant el procés electoral i, singularment, el principi d'igualtat entre les formacions polítiques que es presenten a les eleccions.

Arguments similars fa servir la Junta Electoral per multar Torra amb 3.000 euros més per un missatge institucional llançat el dia de Sant Jordi i que, segons el parer de l'àrbitre electoral, també vulnera la neutralitat informativa que han de mantenir les administracions durant les setmanes prèvies als comicis.

El president de la Generalitat va emetre aquell dia, pels canals institucionals, un missatge en què demanava la llibertat dels presos independentistes i criticava els "judicis polítics" i l'existència de "presos i exiliats polítics".

"Aquell missatge no és neutre, sinó que afavoreix la versió sobre el procés separatista propugnat per algunes de les formacions polítiques concurrents a les eleccions", alerta la JEC, que encara que reconeix que pogués ser "legítima" la seva difusió per les esmentades formacions no succeeix el mateix quan ho fa el president de la Generalitat "aprofitant la seva condició de tal" i "utilitzant els mitjans públics de què disposa".