Un jutge de Barcelona ha obert una investigació per determinar si l'exdelegat del Govern a Catalunya Enric Millo va prevaricar per no intervenir i impedir les càrregues de l'1-O, malgrat el càrrec que ostentava, arran d'una querella presentada per l'entitat independentista Juristes per la República.

En un acte, el jutjat d'instrucció 27 de Barcelona acorda admetre a tràmit la querella contra Millo i incoar diligències d'investigació en considerar que els fets relatats a la mateixa «presenten característiques que fan presumir la possible existència d'un delicte de prevaricació».

Juristes per la República va interposar una querella contra Millo per un delicte de prevaricació per omissió davant el que consideren una «no actuació» del llavors delegat del Govern a Catalunya, donada la seva condició d'autoritat, per impedir les càrregues de l'1-O. En la seva declaració com a testimoni en el judici al Suprem a la cúpula del procés, el passat 5 de febrer, Millo va acusar l'expresident català Carles Puigdemont d'encoratjar durant l'1-O a les concentracions en punts de votació per impedir que la policia requisés urnes, davant la qual cosa es van constituir «muralles de persones» que es van enfrontar violentament amb els agents.

Un any de presó per a dos CDRs

En paral·lel, l'Audiència de Barcelona va condemnar una parella de manifestants a sengles penes d'un any i un any i mig de presó, per participar en els incidents ocorreguts en les protestes de Barcelona per la detenció de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont a Alemanya.

La sentència condemna tots dos activistes, que són parella, per desordres públics i absol a més un d'ells del delicte d'atemptat a l'autoritat del qual l'acusava la Fiscalia, que en total li demanava sis anys de presó per llançar una ampolla contra la línia policial de la manifestació.

Per absoldre del delicte d'atemptat, la sala va valorar que no hi ha proves que el llançament de l'ampolla de vidre per part de l'acusat cap al furgó policial tingués com a finalitat arribar al cap dels agents allà presents ja que no hi havia ningú en la seva trajectòria.